Hør om Microsofts strategi for Business Central. Kenneth fortæller, hvad Microsofts teknologiske udvikling kommer til at betyde for dig som kunde, og han giver dig et indblik i, hvad du kan forvente i fremtiden.
Denne optagelse er fra Dynamics-konferencen, som er årets store event for dig, der bruger Dynamics 365 Business Central (som tidligere hed Dynamics NAV).
I juni 2021 havde konferencen fokus på vigtige emner i Business Central-projekter.
Her kan du læse, hvad Kenneth Kryger Gram forklarer i videoen:
Lige for at starte i det helt store perspektiv, så tænker jeg det er interessant at starte med den nyeste forecast fra OECD, som de netop er kommet med.
Det, der er interessant at se nu, det er at de fra deres sidste forecast i december, så har de egentlig hævet forventningerne til den globale vækst ret dramatisk. Så lige nu der er den globale forventning til vækst, den ligger på 5,6%, det er selvfølgelig en lille smule lavere i EU og Danmark, men vi er ikke langt efter.
Og det der er interessant, det er at vi har ikke haft så stor vækst globalt siden 1973. Så det er en massiv vækst vi står foran. Og det betyder også at man forventer at vi nu her i år er tilbage på det niveau vi var på forud fra covid-19.
Og det er interessant, når man ser på digitaliseringen og den her rejse, hvad er det så for nogle ting eller udfordringer vi står overfor.
Jeg har lige taget nogle af de mega trends med, som OECD fremhæver i forhold til den her udvikling. Og det som jeg lægger mest mærke til her, det er at man forventer at digitalisering, det vil være en drivende kraft i næste 10 år. Der er selvfølgelig rigtig meget omkring det her med globalisering eller de-globalisering, som ligesom er nogle bølger der går frem og tilbage.
Så der er ingen tvivl om at klimaforandring jo også vil være noget, som i den grad vil påvirke vores udvikling. Og så har vi hele det her koldkrigs-scenario, altså inden for handel, inden for teknologi, beskyttelse, inden for skattestyring. Og forhåbentlig kommer vi ikke ud i noget, hvor vi også skal til at kæmpe om territorier.
Og sidst, men ikke mindst, så er det jo også i forhold til det her med reguleringer, som også forventes at være noget, der påvirker os.
Så som virksomhed er for at kunne imødekomme en række af de her ting, så er anbefalingerne virkelig, når man som virksomhed er agil, man er tilpasningsparat, og man er i høj grad digital og måske også har et internationalt perspektiv, som man er i stand til at operere på flere forskellige markeder.
Hvis vi lige tager det sådan fra det helt store perspektiv her, hvor jeg i hvert fald synes, at der er nogle rigtig interessante udsigter for virksomheder, men det betyder også, at man skal være med til at høste de muligheder, der er i markedet, når der sker en meget bred vækst i markedet, som der gør i øjeblikket.
Og der tager vi jo udgangspunkt i Microsoft-platformen og prøver det slide, som jeg har taget med her. Det er virkelig noget af det, der prøver at vise Microsofts helt overordnede tilgang i forhold til det her.
Her er jeg selvfølgelig i Business Central Roadmap. I morgen snakker vi om en masse af de andre produkter, men det er virkelig en af de vigtigste takeaways, det er, at man skal se på det her som en bredere platform.
Og det vil sige, at man ikke går ind og køber et isoleret system til at løse sine ERP-udfordringer eller sin økonomistyring. Man skal virkelig se på, hvordan kan jeg tage nogle af de her platforme i brug, og i høj grad også hvordan kan jeg gøre brug af hele den her Power-platform, som vi også kommer rigtig meget ind på. Det er virkelig der, der ligger nogle ret store gevinster.
Og det er det, der er Microsofts strategi i virkeligheden, at få det hele til at spille mere sammen?
Ja, det er at komme væk fra de her øer, de her isolerede applikationer, man binder sammen, og have nogle platforme, man kan udnytte i sammenhæng. Og det er jo især sådan nogle ting, som jeg synes er rigtig spændende.
Det er, hvordan får man forretningen mere i spil? Hele det her med at lave Power Apps, hvor vi skal ud og have forretningsbrugeren ude i virksomhederne i spil til at selv lave nogle små værktøj eller nogle små applikationer, uden at man skal være teknisk eller man skal være programmer, som virkelig kommer til at rykke den her digitalisering.
Og man kan sige på den øverste venstre del af dit slide, der, hvis man nu skal sige, hvor blev Business Central af, så er det den lille blå knappen, men de andre fem ikoner, som er oppe i Dynamics 365 suiten, det er det, vi i gamle dage kaldte CRM, og som i dag hedder Customer Engagement, eller det hedder faktisk også noget nyt, og så videre.
Man kan sige, Microsoft kalder det jo i virkeligheden forretningsapps, som man bruger til at understøtte forskellige dele af forretningen.
Og så, når man kigger på den venstre del af slidet her, så prøver de jo også at bygge fremtid.
Jamen, hvad er det, man skal gøre, ikke mindst også ved at tænke hele infrastrukturen, altså sikkerheden og Office, og altså Microsoft 365 med, men også, hvad går man ud i markedet og ser på af løsninger?
Vi kommer ind på i løbet af den her konference også, hvordan man i dag i virkeligheden implementerer løsninger, så det er meget af det tekniske, der er taget ud af det her. Det er vitterligt, at hvis man på sin smartphone, man går op i en appstore og henter en app, så nemt er det faktisk at implementere en tillægsløsning i dag, hvis man vælger at køre den her cloudvej.
Hvis vi går over og ser lidt på selve roadmap’en fra Microsoft, på Business Central, så er der jo her i april, der har vi lige haft en af de to halvårlige dage, som Microsoft kalder major releases, som man lige har frigivet. Det vil sige, at vi kommer igen til oktober, og så kører den egentlig hele tiden april-oktober, hvor man har de større releases, men i virkeligheden så releaser Microsoft hver måned, der har de deres minor releases, så der kommer virkelig en lint strøm af forbedringer og rattelser og andet til applikationen.
Noget af det, der har været det store fokus på for Microsoft i denne her omgang, det har virkelig gjort det rigtig nemt for kunder, altså hele den her onboarding, hvordan kommer man i gang med Business Central i skyen, og hvordan gør man, når man skal sætte op, hvordan er man hjulpet, når man skal tage applikationen i brug, som er en stor del.
Så er der kommet en masse fokus også på en række ny funktionalitet, og det kommer jeg lige tilbage til, fordi den liste, den er rigtig lang, så den vil jeg ikke gå ned i her.
Så mener du, at det du har i højre side af sliden her, det er sådan den generelle roadmap, altså det på alle mulige Microsoft applikationer, og den venstre, det er sådan mere Business Central roadmap?
Nej, det er faktisk det vi ser på den højre side her, det er faktisk det, der kommer til oktober, så lidt omkring det der er på venstre side, det er det der nu er releaset her i april, så det er det der allerede er tilgængeligt, og hvor kunder jo helt automatisk er blevet opgraderet, altså de kunder der er på SaaS løsningen.
Og det vi ser i højre side, det er virkelig noget af det der er fokus frem mod oktober.
Når vi siger SaaS løsningen, så er det jo software, altså service, altså Microsoft Cloud løsning, som de driver, så man kan så godt være hostet og have en Business Central eller noget simpelt, liggende på et hosted miljø, som en partner driver, men det er jo så ikke SaaS løsning, det er jo ikke den der bliver opgraderet automatisk, så helt oppe i skyen, ligesom Office 365, det er det vi kalder SaaS.
Og her er en af de ting, der også er vigtige, når man sidder og ser på, hvad er det, Microsoft lægger vægt på her, så er mange af de ting, ligger i virkeligheden uden for Business Central.
Ja, så det er det du siger, i den release der er til højre, det er oktober-releasen eller hvad?
Det er oktober-releasen. Det er også det her med at binde verden sammen, og i virkeligheden gør det nemmere for virksomhederne, at tage noget mere magt over deres egen applikation.
Så noget af det der, hvis jeg skal sige, er den største skifte i det her, det er i virkeligheden, at kunderne har meget mere magt over deres egen løsning. Det vil sige, at de kan invitere partnere ind til at hjælpe, så man er ikke så bundet, heller ikke integrationsmæssigt.
En af de helt store ting, som igennem de senere releases, som Microsoft har lagt rigtig, rigtig meget vægt på, det er i virkeligheden deres Teams applikation, som skal være den her samarbejdsplatform, hvor man både kan bruge Microsoft-værktøjer, men også hvor man i høj grad kan vælge at tage alle mulige tredjeparts, altså ikke Microsoft-løsninger ind i sin teams-løsning.
Mange af os har jo gennem det sidste år stiftet indgående kendskab til Teams, via hele møde-delen og konference-delen, men rigtig meget af det der ligger inde i, er faktisk også det, hvordan man har applikationer, altså bruger det aktivt.
Det her er et screen-shot fra Teams, hvor man egentlig sidder og arbejder i Business Central. Så uden at man er lukket i Business Central, så kan man direkte derinde i chatten og finde kunder frem, man kan sidde og lave en ordre, man kan lave alt det man i virkeligheden laver i Business Central, søge kontakter frem, og samarbejde med andre via Teams.
Man kan sige, at det er det gode ved, at der er jo trods alt nogen, der har lært Teams at kende det sidste års tid af forskellige årsager, og mange har jo prøvet det her med at dele sådan noget som Excel-ark eller Word-dokumenter, hvor man faktisk sidder og skriver i Excelarket, så kan man se de andres markører, hvor de er henne.
Så det er jo princippet det samme, hvor det nu bare også bliver deployed til Business Central. Er det rigtigt?
Ja, det er fuldstændigt det samme man bruger, så du kan sige, det er lige meget i hvert fald en platform. Men det er klart, at Microsoft vil godt binde de her ting sammen, så man som bruger, har et sted man arbejder, man er ikke ude, så man måske har været vant til før at arbejde i en række forskellige applikationer.
Noget af det, som Microsoft gør rigtig meget ud af, som jeg tit slår et stort slag for, det er i virkeligheden det med at gå ind på deres Idea-site, det vil sige så gå ind og stemme eller oprette idéer til noget, man synes der mangler i applikationen eller andet, og så i virkeligheden få andre til at stemme på de idéer, eller man kan være med til at stemme på andres idéer.
En meget høj procentdel af de nye funktioner, der kommer ind i applikationen, er virkelig drevet ud af at slutbrugere har været derinde og stille forslag og stemme på de forslag.
Så det er sådan, at Microsoft er enormt brugerdrevet på den måde, og det gør selvfølgelig også, at de har et meget stort fokus på, hvordan jeg forbedrer brugeroplevelsen.
Nu har jeg taget det her slide med. Det er for at virkelig vise den seneste opdatering, der kom her i april, hvad er det for nogle performanceforbedringer, der ligger i applikationen. Så uden man egentlig har gjort andet, end man bare har kommet op på den nyeste version, så er det ret dramatiske forbedringer. Der fungerer applikationen i virkeligheden rigtig godt i den her browser.
Men det er noget, de har optimeret yderligere, og som er et kontinuerligt fokus for Microsoft, at hele tiden lave brugen langt bedre.
Jeg ved, at du tidligere har sagt, at din oplevelse er, at saas-løsningen på nuværende tidspunkt er væsentlig hurtigere, end noget af det hurtigste, vi har set i lang tid. Det er det på rigtig mange områder. Man skal selvfølgelig vænne sig til, at det er en browser, man arbejder i, men det giver også en helt anden fleksibilitet.
Jeg har taget to slides med her også, og det er mere for at forklare lidt omkring Microsofts fokus på både de lande, de er i. Men Microsoft har et enormt fokus på at ekspandere til nye lande. Og det gør i virkeligheden, at dette er de lande, som Microsoft har lavet en lokal version i nu her. De åbner i virkeligheden hele tiden nye lande, hvor man kan bruge Business Central. Og det skal forstås på den måde, at det er jo der, hvor de også understøtter lokal lovgivning og andet.
Hvis man som virksomhed har nogle mindre datterselskaber rundt omkring i verden, så er det her faktisk en rigtig nem måde at åbne en understøttelse op.
Og prøv lige at forklare, når du siger lokal, så lyder det næsten som om, at det er nede i kælderen igen i en server, men det er i virkeligheden noget med det samme dulledej, hvor man putter nogle apps ovenpå. Prøv lige at sæt ord på, hvis nu man åbner i Indien for en Business Central med lokal indisk lovgivning, hvordan foregår det sådan helt teknisk?
Det foregår jo stadigvæk i skyen, så det Microsoft gør, det er i virkeligheden, hvis vi vælger at aktivere en ny produktionsinstans for Indien, så gør Microsoft for det første det, at de sørger for, at det er i et cloudcenter, som er tæt på eller lokalt i det pågældende land, i det her tilfælde Indien.
Og det gør, at performance og brugeroplevelsen bliver rigtig god.
Men det betyder også, at er der lokale lovkrav, der skal overholdes, altså ændringer i lovgivning eller andet, så vil det være de tilpasninger, der kommer ind. Der er også en række lande, hvor Microsoft i virkeligheden også tilbyder en version med, hvor det er partner, der laver den lokale lokalisering. Men det stadigvæk fungerer på samme måde, at det er opgraderet og styret af Microsoft eller de her partner her.
Det interessante her er at se, at den eneste version af dem, de har frigivet og lokaliseret, som de ikke har lavet i skyen endnu, det er den russiske version. Så den fungerer faktisk kun som en on-premise løsning indtil videre.
Og der er sikkert en masse overvejelser i forhold til, hvad man kan og må på de enkelte markeder. Og det er jeg sikker på, at Microsoft har en masse dygtige jurister, der sidder og holder styret på.
Så det er ikke fordi, man ikke kan få Business Central i Rusland, at man ikke kan få det i skyen, så man stadig skal hoste det på en eller anden måde?
Ja, og det, der er interessant, er at se på, at man godt kan hoste det her på mange forskellige måder. Så det kommer lidt an på, hvad for en kontrol, og man vil sige, at man egentlig helst har den her, hvor det er Microsoft, der driver det, eller vil man selv egentlig have en større kontrol over det her. Det kommer lidt tilbage til.
Jeg vil bare lige tage den anden med her også, det er virkelig at se her i en række af de afrikanske lande, som man kan sige åbner meget snart. Så nogle af de her lande her, som står på den her liste, de er i virkeligheden nogle af dem, der kommer til at blive åbnet frem mod oktober nu her.
Og det betyder også, at man begynder faktisk at komme ret langt ud fra Microsoft i nogle af de her ikke typiske vesteuropæiske eller nordamerikanske lande, og det faktisk er meget bredere, at man kan komme ud.
Jeg vil lige prøve at tage den her med også i forhold til, hvad har udviklingen været på Business Central SaaS versionen her det sidste år. Pt. det har Microsoft netop offentliggjort, så er der 15.000 kunder, som er på SaaS løsningen nu her. Og det har betydet, at det her den seneste år, så har løsningen på tal på brugere, er vokset 200%.
Og på nuværende tidspunkt globalt, så er der 2700 partner, som i virkeligheden implementerer og understøtter den her løsning. Og derudover er der på nuværende tidspunkt ca. 1500 apps i den her app store, altså app source, som Microsoft kalder det, så man kan hente direkte ind i sin løsning.
Så der er virkelig et enormt momentum i forhold til fokus fra Microsofts side, men også i kunder, der vælger den her platform, men også hvad der er af tillægsløsninger i forhold til det her.
Jeg har også en tendens til at snakke rigtig meget cloud hele tiden. Men i virkeligheden, noget af det, som er vigtigt for dem at sige, det er, at nu har de lavet sådan et slide her, hvor de viser, hvad er releaseplanen for Business Central online?
Altså den vi kalder Software as a Service eller SaaS. Og så deres on-premise version til køre på ens egen server eller hostet.
Som den her slide illustrerer, så er der ingen planer om at i virkeligheden fjerne understøttelsen af, at man kan vælge at hoste selv. Og man kan heller ikke låse som kunde, hvis man starter i skyen og så flytter on-premise på et senere tidspunkt. Så der er virkelig enorm fleksibilitet.
Men vi ser også kunder, som vælger en hybridtilgang. Så en masse i den her cloudrejse er jo ikke nødvendigvis, at alle virksomheder i morgen skal være i skyen.
Og så tillader jeg mig lige at hive gulvtæppet lidt væk under din præsentation, bare for at drille dig lidt her. Nu siger du, at man skal starte på den ene eller anden måde, og grunden til at gøre det, det er fordi Signe skriver her på chatten, i forhold til vores tidligere indlæg, hvor du snakkede med Natasha Saxberg. Hun nævner, at 50% af virksomhederne ikke er rigtig digitaliseringsparate endnu. Og Signe spørger her, at hvis nu man måske er en af dem, hvad er så det første man skal gøre?
Altså er det ERP-system, hvor man skal starte med at gøre på den ene eller anden måde? Skal man starte med at få Office 365? Eller hvis man nu sidder der og tænker, at jeg vil gerne med på den der digitaliseringsrejse, hvor går man så i gang? Hvad skal man gøre?
Jeg tror, at det er rigtig vigtigt at se på, hvad det er for et udgangspunkt, man har. Men det er klart, at der er nogle grundsten, som gør det nemmere at tage den her rejse.
Og til at starte med, så er det jo i første omgang, hvis man nu tager, som mange virksomheder gør, at vælge at starte på Microsoft 365, det der tidligere blev kaldt Office 365. Fordi det giver i virkeligheden en mulighed for at styre de her med identiteter, altså hvad er det for nogle medarbejdere, hvem skal have adgang til hvad, hele sikkerhedsaspektet, hele den grundlæggende infrastruktur, og hvordan styrer vi det her.
Så Office 365, det er infrastrukturer, altså brugerstyring, Word, Excel og så videre, de her SharePoint og mailfunktioner, det er sådan en hel del af den pakke. Så hvis ikke Signe er nået dertil, så er det i hvert fald der hun skal starte.
Det er en nem måde at gøre det på, så hvis man har sin egen mailserver eller har hosted et eller andet sted, så ligger der nogle meget lavt hængende frugter at høste. Det kan man gøre uanset om man kører Mac eller PC eller Chromebooks, man skal bare kunne komme på nettet. Man skal sådan set bare kunne komme på nettet, og det er ligesom det der er. Og igen, selvom man har noget infrastruktur og man kører lokal, så er det igen den her hybridtilgang.
Man skal se på, hvordan kan jeg stille og roligt stadigvæk køre mine applikationer, der kører i mit lokale serverrum eller hosted, og hvordan kan jeg i virkeligheden begynde at komme delvis i skyen og så høste nogle af de her lavt hængende frugter.
Okay, tak. Signe, jeg håber det var svar nok, og ellers så må du skrive videre her.
Jeg nævner lidt omkring, hvad er det der er nyt i det her. Man kan sige, det her indlæg, der kommer vi ikke til at gå det igennem.
I denne her, som I kan se, der er en adresse her, hvor man kan gå ind og se, det her er Business Central Releaseplanen, men det der i virkeligheden også ligger herinde under, det er releaseplanen for hele deres platform.
Det vil sige så hele Dynamics og Power suiten. Der kan man løbende følge med i, hvad der er planlagt, er det implementeret, er det frigivet, beskrivelse er det, og forklaring og sådan nogle ting. Det kan jeg varmt anbefale, at hvis man har hoppet med på det her tog, så er det et godt sted at orientere sig i forhold til, hvad der er på vej.
Og det kan man bare google det der?
Ja, man kan egentlig bare skrive det her, der hedder aka.ms/bcreleaseplan. Så kommer man direkte ind til det link, hvor der er Business Central, roadmap og releaseplan der ligger inde.
Og det med ny funktionalitet, er det en oplevelse, at kunder, som står og skal onborde på saas-løsningen nu, de venter fordi de lige mangler noget ny funktionalitet, der er her, eller er det mest dem, som i virkeligheden er på saas-løsningen, som opdager herinde?
Jeg mener, at det er mest af dem, der er på saas-løsningen. Det er noget af det, Microsoft gør for ikke at forstyrre driften. Det er en masse af den nye funktionalitet, de implementerer, den starter de i virkeligheden med at lave sådan en blød frigivelse af. Det vil sige så, at den er tilgængelig i løsningen, men den er ikke aktiveret.
Så den enkelte kunde kan i virkeligheden gå ind og vælge og sige, at nu vil jeg godt lige prøve det her, der kunne ændre på dimensioner eller nogle andre ting, som er noget af standardfunktionaliteten nu. Så kan man teste nogle af tingene i drift eller i sin sandbox.
Som eksempel kan jeg sige, at salgspriser og købspriser, som tidligere har været styret med procentrabatter i en tabel og med konkrete rabatter i en anden tabel, det ser stadigvæk sådan ud.
Men man kan faktisk gå ind i applikationen i dag og vælge den nye prismodel, som bliver obligatorisk fra april 2023, og så faktisk køre med den i stedet for, som selvfølgelig er smartere og kan noget mere. Man kan både vælge den i en slags preview, hvor man på sin egen data kan se, hvordan det vil se ud, hvis jeg lige preview’er den. Og så kan man egentlig vælge, at jeg vil også aktivere det og tage det i brug allerede nu, frem for at jeg venter et halvt år eller et helt år mere før at gøre det.
Og det er sådan det hele tiden måde. Det var jo lidt til vores gamle opgraderingsparadigme, hvor jeg kom med denne her, og når jeg går på den nye, så er der en masse ting, der er lavet om eller som skal gøres.
Hvad er det for et eksempel på, at man kan gøre det mere flydende i dag? Hvis man tager ned fra hylden og siger, at nu aktiverer vi den her og den her og den her, så skal man bare sikre, at man ikke når en udløbsdato, hvor det bliver tvunget ned over hovedet på en.
Ja, og det er jo også typisk det, som kunder er nysgerrige på. Hvor meget er der? Hvor lidt kontrol har de over det her?
Der er jo en styring også med de her månedlige releases i forhold til at styre. Hvornår vil jeg godt have, at Microsoft loader det her ind, så jeg lige ved, at det ikke sker i månedsafslutning eller noget andet.
Man har selvfølgelig altid mulighed for at prøve at lave sådan en sandboxkopi gratis af sin produktion, og hvor man kan vælge at opgradere den først.
Så der er masser af mulighed for at prøve tingene af og gøre det i et tempo. Men det er klart, at Microsoft driver jo en løbende opgradering, så man tager de her små hop fremfor at tage de her større opgraderinger i stedet for.
Det var sådan set det, jeg havde tænkt mig at fortælle om i dag i forhold til, hvor er det, vi står henne i virkeligheden i forhold til den vækstkurve, vi oplever i økonomien, som vi er i gang med nu eller som vi ser ind i, og hvordan skal vi i virkeligheden gribe det?
Det er jo for vores vedkommende i høj grad at have nogle IT-værktøjer, der hjælper den her digitalisering, men som også hjælper virksomheder hver og hver omstillingsparate at tage nye ting ind eller integrere mod nogle nye ting.
Så for mig er det her virkelig også en mulighed for at hoppe ud på et tog, hvor man bliver trukket med i forhold til en digitalisering, men stadig med en enorm fleksibilitet. Og som jeg sagde, så er man heller ikke fastlåst til nogle bestemte modeller. Så det er der, man skal søge sparring fra sin partner i forhold til, hvordan rejsen kan se ud derfra, hvor man nu kommer.
Og du har været med til at on-boarde 100 plus kunder på saas-løsningen indtil videre, har du i hvert fald sagt i et eller andet indlæg. Og i virkeligheden, hvor mange har du on-boardet på on-premise eller hosted i den tid?
Jamen altså, hvis vi ser de sidste to år, vi kan måske finde en eller to, som har valgt noget andet end at køre på software-as-a-service cloud.
Så når der står andre ude i markedet og siger, at det ikke er helt rigtig klart, eller det er sådan et eller andet, eller man er lidt i tvivl, så vil du i hvert fald påstå, at det er det i hvert fald?
Jamen altså, det er der slags ingen tvivl om. Vi kan se, at de ressourcer, man får frigjort, både som os i partnerledet, men også som kunde i forhold til at skal koncentrere sig om server, hosting, teknik, opgradering og alt muligt andet. At det der nu bare bliver en service i skyen, som man i virkeligheden bare abonnerer på, og man nemt kan integrere med andre applikationer, det gør, at man kan bruge sin energi og fokus helt andre steder.