I gamle dage skulle man indberette moms i hvert land for sig – og først når man solgte mere end en bestemt beløbsgrænse i hvert land.

Men fra den 1/7 2021 er reglerne harmoniseret i EU, og der findes nu en fælles omsætningsgrænse på kun EUR 10.000 per år, før du skal leve op til EU-reglerne for momsafregning.

Harmonisering

Det er på sin vis blevet nemmere, fordi reglerne er harmoniseret. Formålet med de nye regler er at skabe ”one-stop” momsafregning på det private marked, så du kun skal afregne moms med én myndighed, selv om du sælger til mange lande.

Til gengæld er omsætningsgrænsen meget lav, så de fleste webshops skal opfylde de nye regler.

I gang med moms i
Business Central

Hvis du gerne vil i gang med at styre international moms, så har vi en fast procedure for at komme i gang. Det er en 3-trins-plan, som du kan se lige her:

Sådan kommer du i gang »

B2B og B2C

Dem, som sælger business-to-business skal også lige have ørerne åbne, for de skal sikre sig valideret momsnummer fra kunderne, hvis de skal undgå at falde ind under de nye regler på det private marked.

Skab overblik over momssatser

I Danmark er moms ret nemt, men i mange andre lande er der mange momssatser for forskellige varegrupper, og nu er du (sammen med din revisor) nødt til at have overblik over, hvilke momssatser du skal anvende på hvilke varegrupper i hvilke lande. Det kan blive en kompleks matrix, hvis du sælger i mange forskellige lande.

Det er nyt for mange webshops, og det er en udfordring både at skabe overblik over momssatserne – og at få systemerne til at understøtte det automatisk.

Det nytter ikke noget, at du sælger varer til private i din ecommerce-butik med en forkert momssats. Så kommer du til at hænge på differencen, fordi du ikke bare kan trække lidt mere fra deres kreditkort.

E-commerce og ERP

Så i dag skal både dit Ecommerce-system og dit ERP-system understøtte de nye momsregler. Det optimale er, at Ecommerce-systemet anvender ERP-systemet til at beregne den rette moms.

Men i Business Central (Dynamics NAV) støder du også på udfordringer. Hvis du sælger til både private og virksomheder, så kan det blive kompleks og så kommer Business Central til kort.

I den situation vil vi anbefale en App fra Microsoft AppSource, som udvider funktionaliteten, så du kan opsætte momsberegningen korrekt i Business Central. Den App koster 30 kr. per bruger i abonnement per måned, og jeg har optaget en lille demonstration af app’en, som du kan se om lidt.

Sådan gør du

I første omgang skal du have styr på, hvilke momsregler du skal opfylde i hvilke lande. Det kan dit revisionsselskab hjælpe dig med at skabe overblik over.

Derefter skal du have opsætningen understøttet i Business Central, og det kan vi i Abakion hjælpe dig med – måske med lidt støtte fra den omtalte App, så du har den funktionalitet det kræver.

Se videoer om Ecommerce

Jeg har sammen med min kollega Anders Thue Pedersen optaget en videoserie om Ecommerce, som du kan se her. Og et af kapitlerne er netop dette om, hvordan du håndterer international moms i Business Central.

Og hvis du gerne vil direkte i gang med at opsætte international moms efter de nye regler, så kan du læse vores procedure for det hele her. Vi er klar til at hjælpe dig.

Viden om Business Central - Sæson 2
Af Abakion

Brug AI i CRM og ERP

Dynamics 365 Copilot tilføjer AI til CRM og ERP, så du kan få hjælp til at skrive tekster, emails, referater, kategorisere varer og alt det, som kunstig intelligens er god til.

De 3 love der får ERP som Cloud til at give gevinst
Af Sune Lohse

De 3 love, der får ERP som Cloud til at give gevinst

Det er værd at forstå præcis hvor gevinsterne ved en cloud-løsning ligger. Det handler om at forstå de to ord: Standardløsning og Cloud.

Få Business Central på dit NAV-abonnement med 60% rabat
Af Kenneth Kryger Gram

Få Business Central på dit NAV-abonnement med 60% rabat

De gamle NAV-opgraderings-aftaler stiger i pris – og samtidig er der 60% rabat på Business Central.

Opskriften på succesfulde ERP-projekter
41:57
Af Anders Lindskov

Opskriften på succesfulde ERP-projekter

Vores erfaringer viser, at de succesfulde projekter er en blanding af standardløsninger og specialudvikling. Se optagelse af webinaret nu.

Tag på rundtur i Business Central
19:02
Af Sune Lohse

Tag på rundtur i Business Central

Her får du et indtryk af, hvordan Business Central fungerer. Sune giver dig en 10 minutters rundtur i løsningen.

Sådan styrer du International Moms i Business Central
19:37
Af Lene Graa Jennum

Sådan styrer du International Moms i Business Central

I dag skal både dit Ecommerce og ERP understøtte de nye momsregler. Men i Business Central støder du på udfordringer.

4 genveje til ERP i 2021
Af Sune Lohse

4 genveje til ERP i 2021

Traditionelt er ERP dyrt, men der er 4 genveje, du kan skyde, når du ser på en Microsoft ERP-løsning.

Bestem selv hvad Microsoft udvikler i din Business Central
Af Kenneth Kryger Gram

Bestem selv hvad Microsoft udvikler i din Business Central

Få indflydelse på Business Central og Microsofts andre Dynamics-produkter.

Abakions Chief Strategy Officer Sune Lohse
Af Sune Lohse

Den nøgne sandhed om Business Central som Cloud anno 2021

Sune Lohse forklarer den nøgne sandhed om Business Central som Cloud anno 2021.

5 vigtige nyheder i Business Central i oktober 2020
7:32
Af Kenneth Kryger Gram

5 vigtige nyheder i Business Central i oktober 2020

Kenneth Kryger Gram fortæller her om de 5 vigtigste nyheder i oktober 2020-udgaven af Dynamics 365 Business Central.

Hvorfor kræver on-premise direktørens godkendelse?
3:14
Af Sune Lohse

Hvorfor kræver on-premise direktørens godkendelse?

Abakion har besluttet, at det kræver direktørens godkendelse at sælge en løsning, som ikke er i skyen. Men hvordan kan det være?

Sådan hjælper Business Central med de nye EU-momsregler
Af Abakion

Sådan hjælper Business Central med de nye EU-momsregler

Er det gået din næse forbi, hvordan du sikrer dig at overholde de nye EU-momsregler med din Business Central? Læs ekspertens 3 råd her.