Microsoft siger til mig, at der er voldsomt mange danske NAV-kunder, der hænger fast i de gamle opgraderingsaftaler, som nu stiger i pris, og snart bliver nærmest værdiløse – og samtidig går glip af den rabat, som udløber til nytår.

Der er en usædvanlig attraktiv kampagne fra Microsoft, som løber indtil 31. december 2022, som du forhåbentlig har hørt om, hvis du bruger Dynamics NAV. Ellers, så fortæller jeg dig om den nu, og det er på tide.

Microsoft fortæller, at det er ret få kunder, som har benyttet sig af tilbuddet, og det forstår jeg slet ikke. Det er virkelig dårlig rådgivning, synes jeg.

Mit navn er Kenneth Kryger Gram, og jeg er CEO for Abakion. Jeg følger detaljeret med i Microsofts licenstiltag, og den aktuelle kampagne er så attraktiv for kunder på Dynamics NAV med opgraderingaftale, at jeg bliver helt frustreret over, at mange virksomheder ifølge Microsoft slet ikke har hørt om den. Det er grunden til, at jeg har skrevet denne artikel.

Her er kampagnen

Lad os dykke ned i indholdet:

Denne kampagne er relevant, hvis du har en en Dynamics NAV (eller Navision eller Business Central), hvor du har en aktiv opgraderingsaftale, hvor du betaler en procentsats af licensværdien som årligt abonnement.

Så har du mulighed for at ændre din opgraderingsaftale til et Business Central SaaS/Cloud abonnement – på virkelig attraktive vilkår. Microsoft vil gerne give et incitament til, at virksomhederne kigger frem mod Cloud-udgaven af Business Central.

Her er Microsofts tilbud helt enkelt:

Lad os sige, at du betaler 50.000 om året på opgraderingsaftalen. Så kan du bruge de 50.000 som en slags voucher eller gavekort til at købe Business Central for. Så du får faktisk en Business Central gratis oven i din Dynamics NAV – og du får tilmed 60% rabat, så du reelt får Business Central for 125.000. Microsofts eneste betingelse er, at du opgraderer inden for 4 år.
 
Hvis du benytter dig af tilbuddet, så behøver du ikke opgradere nu. Du kan fortsætte som hidtil. Og når du inden for 4 år opgraderer, så behøver det ikke engang være til Cloud-udgaven. Det skal bare være en opgradering. Og på samme måde som med din opgraderingsaftale, så kan du opsige abonnementet hvert år.
 
Hvis du benytter dig af tilbuddet, så overgår du til Microsofts nye prisliste, der er beregnet på antal navngivne brugere i stedet for samtidige brugere, og med 60% rabat i 4 år – men du har dual-use rights, og du kan fortsætte med din gamle løsning som du plejer. Du må faktisk køre både Cloud og On-premise, hvis du har lyst.

Hvornår skal du slå til?

Det er mest oplagt at benytte Microsofts tilbud i forbindelse med en fornyelse af din opgraderingsaftale. Hvis du lige har fornyet den for nylig, så vil en del af den betaling være spildt. Men rabatten er så markant, at det måske alligevel kan betale sig, selv om din aftale ikke har fornyelse her og nu.

Microsofts kampagne med 60% rabat løber indtil 31. december 2022. Derefter har Microsoft valgt at forlænge kampagne yderligere to år, dog kun med 40% rabat – og en bindingsperiode på 3 år. Før nytår er der ingen bindingsperiode.

Min vurdering

Jeg synes, at det er en supergod aftale. Du behøver faktisk ikke at gøre noget. jeg ser det som en gratis option. Jeg har svært ved at se nogen god grund til at sige nej tak til tilbuddet.

Måske hvis du har besluttet at fortsætte uændret på din nuværende løsning i mere end 4 år, og at du er sikker på, at du ikke i fremtiden vil over på Cloud-udgaven af Business Central. Men så ender du på en usupporteret version. Jeg tænker, at det ikke er den mest almindelige case.

Hvorfor er der så ikke særlig mange Microsoft-partnere i Danmark, der har talt højt om dette tilbud fra Microsoft? Det undrer mig. Jeg synes, at det nærmest er ansvarspådragende dårlig rådgivning af kunderne.

Der er ikke engang noget økonomisk incitament fra Microsoft-partnerne til at beholde kunderne på de gamle opgraderingsaftaler. Så det er svært at forklare.

Opgraderingsaftale mister værdi

Der er faktisk en ting mere, du skal være opmærksom på.

Microsoft stopper supporten på den sidste version af NAV den 10. januar 2023. Det er den, der hedder Dynamics NAV 2018.

Og så stopper supporten på Business Central 19 (v14.x) til oktober 2023. Det er interessant, fordi det er den sidste version, hvor man kan rette direkte i løsningens objekter. Alle efterfølgende versioner kan man kun tilrette via extensions-teknologien.

På de gamle NAV-versioner med opgraderingsaftaler varede supporten i 5 år – men i de nye Business Central-versioner med 2 major releases om året, der supporterer Microsoft kun to major releases bagud, fordi teknologien lægger op til, at man løbende opgraderer automatisk.

Det har den konsekvens, at hvis du ønsker at fortsætte med on-premise (altså ikke cloud og ikke hosted), så er du nødt til at opgradere hvert år for fortsat at have support fra Microsoft. Det bliver meget omfattende at blive på on-premise og stadigvæk have en supporteret løsning.

I min mening betyder det, at din opgraderingsaftale efter oktober 2023 nærmest ikke er noget værd. Den giver dig adgang til at udvide din gamle licens med brugere og database, men det er også det eneste, du får ud af det.

Og så er prisen på opgraderingsaftalen endda steget fra 16% til 17%.

Cloud er faktisk billigere

For de fleste virksomheder er det også bedst at flytte til Cloud-udgaven. Alene den udgift, du har til drift, hosting og opgraderinger, afgør den business case.

Hvis du har fået at vide, at Cloud ikke kan betale sig, så er du blevet skidt rådgivet.

Jeg møder mange virksomheder, som i første omgang tænker, at det sikkert er besværligt at flytte ERP-løsningen i skyen, og at det vil tage lang tid, men de ender altid med at erkende, at det er lige omvendt.

Vi hjælper dig med at få overblik

Skriv til vores support-team – så hjælper vi dig gratis og uforpligtende med at få overblik over din situation.
Du kan skrive til os på: [email protected]
 
Vi hjælper med at skaffe licensoplysninger, hvis du ikke selv har dem, og vi hjælper med at skabe overblik over, hvor meget du kan købe på den nye licensmodel ved at udnytte dit NAV opgraderings-abonnement.

Se optagelse af Teams-mødet

Fredag d. 9/12 sad Julie og Kenneth klar på Teams til at fortælle om Microsofts kampagne og besvare spørgsmål. Du kan se optagelsen af mødet lige her: