Katja viser dig, hvordan den nye cloud-udgave af Business Central ser ud.
Hvis du er vant til Dynamics NAV, så er der sket en masse i brugergrænsefladen og hvordan du betjener løsningen, og Katja giver dig et indtryk af forandringerne.
Denne optagelse er fra Dynamics-konferencen, som er årets store event for dig, der bruger Dynamics 365 Business Central (som tidligere hed Dynamics NAV).
I juni 2021 havde konferencen fokus på vigtige emner i Business Central-projekter, fx migrering til Business Central.
Her kan du læse, hvad Katja viser i videoen. Hun viser en masse Business Central, og derfor anbefaler vi, at du ser videoen for at få den fulde oplevelse.
Velkommen til. Jeg har fået lov til at fortælle jer noget om Business Central i dag. Formålet med den her demo er at vise folk, som i dag arbejder i Dynamics NAV, hvordan det egentlig er med Business Central.
Egentlig er det ikke så svært at skifte, fordi det ligner meget det, I kender. Så det eneste, man sådan kan sige, det er, at brugergrænsefladen er ny. Og når I allerede kender til Dynamics NAV, så skal I vide, at det, der er bagved – altså alt funktionaliteten – er stort set det samme.
Det man kan sige, det er, at der er kommet nogle nye funktioner og noget bedre funktionalitet, men grundlæggende er det det samme.
Så det er faktisk ikke så svært at skifte fra Dynamics NAV til Business Central. Man skal bare lige øve sig i at finde de ting, som man tidligere havde i NAV.
Det sværeste er faktisk brugergrænsefladen, og det, som jeg så vil fokusere på i dag, det er i virkeligheden at kigge på, jamen, hvordan ser den ud i dag i forhold til, hvordan den ser ud i NAV.
Hvis man arbejder på en NAV før 2015, eller før 2015, så kender man ikke til det, der hedder et rollecenter, så det vil jeg lige gå kort ind på.
Hvis man har arbejdet fra 2015 og fremad, så kender man godt rollecentret, men der er stadig nogle ting, som er anderledes i forhold til, hvordan det var i det gamle rollecenter.
Så det man kan sige, det er, at det, jeg viser jer her, det er faktisk vores rollecenter.
Rollecentret, formålet med det, det er i virkeligheden at få vist en bruger, hvad det er, de typisk har brug for at vide. Det vil sige, at det ændrer sig i forhold til den rolle, du vælger, og det arbejde, som du udfører i din dagligdag.
Det afspejler typisk de opgaver og de prioriteter, som du har i dit daglige arbejde, og du har en nem adgang til de oplysninger, som du typisk bruger.
Rollecentret her, det er lige nu en virksomhedsleder.
Jeg prøver lige at trykke på F11, fordi, så får jeg ligesom vist en fuld skærm, så I ikke ser min adressebar oppe i toppen.
Rollecentret her, det består af en applikationsbar, som er den sorte bar, I ser heroppe.
Der er en masse opsætning, som vi kommer ind på om lidt heroppe, og det er blandt andet også her, man kan skifte rollecenter.
Så har vi den næste her, som hedder navigationsbaren, hvor man navigerer videre til de enkelte sider inde i Business Central.
Der er forskellige områder her, f.eks. salg, indkøb og lager, hvor man i den helt gamle NAV havde en menu over i venstre side, hvor i dag ligger det altså heroppe i toppen.
Her har vi en overskrift, som bare fortæller kort, hvem er jeg, og vil du vide noget mere om Business Central. Der kan også være noget overskrift omkring den største salgsordre i dag osv.
Det, som vi har herovre i højre side, der hedder handlinger, det er meget, hvordan vi kan oprette f.eks. et salgstilbud eller en salgsfaktura, ved at klikke på de her links. Det kommer vi også tilbage til.
Længere nede, der har vi så en masse aktiviteter, som vi kalder køer. Det er nogle genveje til at se – her har vi f.eks. nogle salgstilbud åbne, og der står to, det vil sige, at vi har to åbne salgstilbud, som endnu ikke er blevet godkendt af kunden. Så hvis jeg klikker her, så kommer jeg direkte ind og ser de åbne salgstilbud.
Der står 28, og det vil sige, at jeg har 28 åbne salgsordre, som ikke er færdigbehandlet.
Så det er det, vi kalder køer, eller sladderhanke, fordi der kan også være noget med, at vi har nogen, der er forsinket, så de sladder ligesom om, at der er et eller andet, som vi skal håndtere i vores system. Der er noget, som er forsinket.
Vi har en masse andre oplysninger hernede. Jeg tænker ikke, at det er nogen, som jeg behøver at gå igennem.
Jeg siger typisk i Business Central, at alle veje fører til Rom, og det vil sige, at man kan i virkeligheden tilgå de samme sider eller lister alle mulige steder fra, inde fra rollecentret.
Det, som er vigtigt, er i virkeligheden at finde ud af, hvad passer bedst til dig?
Vil du helst klikke på en salgsordre her, eller kan du bedre lide at dykke dig ned i f.eks. salgsområdet og oprette salgsordre herfra, eller vil du i virkeligheden bare klikke herovre og trykke på en salgsordre? Det er fuldstændig ligegyldigt. Alle tre handlinger ender faktisk med, at du kommer ind og ser på din salgsordre.
Hvis vi så går lidt i dybden med applikationsbaren, så går vi lige op her til det her tandhjul og klikker på den.
Det her er den grundlæggende opsætning, som man finder heroppe. Man har mulighed for at tilpasse sit rollecenter. Man har også mulighed for at kigge på, hvad det er for nogle indstillinger, jeg har i Business Central.
Hvis jeg lige klikker på den, så kan man se her, at vi har et rollecenter, nu der hedder salgsordrebehandler, så det var faktisk ikke rigtigt, det jeg sagde før med virksomhedsleder.
Det regnskab, jeg arbejder i lige nu, det hedder konference. Det er også her, jeg skifter arbejdsdato. Det er også her, jeg går ind og siger, hvad er det for et land og område, som jeg arbejder ud fra. Hvad er det for et sprog, jeg kører på i Business Central og min tidszone osv.
Jeg prøver lige at klikke tilbage til, hvor jeg egentlig gerne ville starte.
Jeg finder lige min virksomhedsleder. Den skal jeg lige finde ud af, hvor jeg har hende.
Den var heroppe, det ligger åbenbart i den alfabetiske rækkefølge.
Jeg klikker lige OK her, fordi det I så kan se på den her, det er, at når jeg nu står og er en virksomhedsleder, så er de ting, som jeg har hernede, det er f.eks. noget med kunder og leverandører, varer, bankkonti og kontoplan. Så det er de ting, som jeg typisk vil arbejde med, når jeg er en virksomhedsleder.
Nu prøver jeg lige at skifte tilbage igen til min salgsordrebehandler. Bare for at vise jer, at så skifter mine ting også her i navigationsbaren.
Nu har vi salgsordre, varedebitorer og varekladder. Så det her er typisk nogle af de opgaver, som vi arbejder med, når vi sidder som en salgsordrebehandler i virksomheden.
Vi går lige tilbage til vores applikationssparer, fordi jeg vil også gerne klikke på den her lup. Luppen bliver simpelthen jeres nye bedste venner. Hvis man bruger funktionstaster, så trykker man på Alt-Q for at få luppen frem. Den kan søge på tværs af alle ting i Business Central.
Og det er sådan en smartsøgning, så det vil sige, at hvis jeg nu skal finde nogle bogførte salgsfakturer, så behøver jeg ikke at skrive hele teksten, men den vil simpelthen kunne gå ind og finde ud af, ud fra de ting jeg skriver, hvilke ting som har noget med det at gøre.
Så kan vi se hernede, at der faktisk er noget, der hedder bogført salgsfakturer.
Så jeg behøver altså ikke at vide lige præcis, hvad tingene hedder.
Den her søgefunktion er bare rigtig god i forhold til, at du ikke nødvendigvis behøver at vide, hvor alle dine ting ligger i Business Central.
Som sagt, så har vi vores navigationsbar her som det næste.
Det her er vores regnskabsnavn.
Og så har vi – nu er jeg en salgsordrebehandler – så har jeg nogle forskellige områder, og det var dem, der tidligere lå over i venstre side, hvor jeg har salg her, hvor jeg kan klikke på pil ned. Så får jeg en masse forskellige muligheder inde for salgsområdet, og det samme for indkøb og lager osv.
Alle de her links leder så videre hen på de her forskellige sider. F.eks. rammekøbsordre.
Nu prøver vi lige at gå ind og åbne en debitorliste herfra.
I forhold til tidligere NAV-version – den før 2015 – der var det sådan, at når du åbnede op i forhold til f.eks. en debitor, så gik du ind og så et debitorkort, og så skulle du selv derfra navigere op og få vist en liste.
Det, som vi gør i Business Central i dag, det er i virkeligheden, at vi starter med at få et overblik over alle de kunder, vi har i det her tilfælde, og så har vi mulighed for at søge ned igennem, i forhold til hvad det er for en kunde, jeg godt vil tage fat i.
Vi har her under vores forskellige lister også det, vi kalder en kommandobar. Det vil sige, at når jeg nu står inde på min debitorliste, så vil jeg kunne klikke ny for at få oprettet et nyt kundekort. Jeg vil kunne slette, hvis det er muligt.
Der ligger en masse processer her, som man kan gøre inden for den her kundeliste.
Vi har vores kolonner herovre, og dem kan vi redigere, som vi vil.
For at bladre ud til højre, så har vi vores bar hernede, som vi kan navigere fra.
Over i højre side har vi det, vi kalder en faktaboks. Herfra vil vi nemt kunne navigere f.eks. hen og kigge på, hvor mange for den her kunde, nu går jeg lige tilbage og kigger, det er en Bike Master i Chicago, der har vi faktisk fem igangværende salgsordrer. Så hvis jeg klikker på den her, så får jeg faktisk åbnet op med et filter på, så jeg her kan se, hvad er det for nogle salgsordrer, som jeg stadig har, der ikke er fakturerede til den pågældende kunde.
Hvis vi så prøver at gå ind og kigge på vores kort, så klikker jeg på mit nummer her. Tidligere havde vi en masse faneblade, som vi skulle bladre igennem, når vi skulle kigge på den pågældende kunde. Det vil sige, det kunne godt være svært at danne sig et overblik, fordi man kunne ikke få vist det hele på én gang.
Nu er det sådan, at vi har det, vi kalder oversigtspaneler, og dem kan man åbne og lukke her ved at klikke på overskriften. Og de ligger ligesom de gjorde i den tidligere version, i sådan nogle logiske grupper, hvor der er nogle generelle informationer om kunden. Så har vi et oversigtspanel over vores adresser og kontaktinformationer. Vi har et panel om fakturering, betaling og levering osv.
Det gode ved Business Central er faktisk, at man kan tilpasse det rigtig meget, så man kan se alle de informationer, som man typisk gerne vil se. Og man kan åbne de her op og klappe dem sammen alt efter, hvad man har behov for at se.
Hvis jeg lige klikker på den her generelt, så vil man også kunne se, at der ligger også mulighed for at sige, at jeg altid har kun to felter, jeg gider at kigge på under generelt. Så kan jeg faktisk gøre det sådan, at jeg lukker det sammen, men jeg kan stadig se f.eks. navnet på den her debitor.
Nu prøver vi lige at navigere hen på vores åbne salgsordre igen. Igen, så kan man navigere rigtig mange steder fra. Jeg kan gøre det herovre fra faktaboksen, hvor jeg kommer direkte ind. Jeg vil også kunne gøre det ved at klikke på Relaterede, Dokumenter og Ordre f.eks. Men jeg kan også gøre det ved at trykke på luppen eller Alt+Q. Lad mig lige prøve at vise det. Fordi alle de funktioner og ting, som man kan navigere fra hertil, det kan man også navigere eller skrive i luppen.
Og så kan man se, at på den aktuelle side, som jo nu er debitorkortet, der står salgsordre, så hvis jeg søger og klikker her, så kommer jeg også over på salgsordrer.
Så det her med, at der er mange forskellige genveje til at navigere rundt i systemet, det synes jeg i hvert fald er rigtig lækkert, fordi så behøver jeg ikke at huske f.eks. at jeg skal op i Relaterede og Dokumenter og Ordre osv.
Det, som man kan sige, der sker med Business Central, og som jeg ved kan være lidt frustrerende for nogen, det er, at vi har jo to releases om året, hvor Microsoft laver nogle opdateringer. Og der kan man godt risikere, at hvis vi i dag klikker på Relaterede og Salg eller Dokumenter og Ordre, jamen så kan det være, at i næste release, så er det lige kommet på en anden knap eller et eller andet. Det er i hvert fald noget af det, som jeg har hørt, at folk bliver lidt frustrerede over. De kan ikke rigtig finde det.
Men hvis du lærer at bruge Alt+Q eller luppen og søger efter det, du leder efter, så vil du altid kunne finde den, og så er du egentlig ligeglad med, om den ligger under Relaterede eller Handlinger eller hvad ved jeg. Så det er noget af det, jeg synes, der i hvert fald er rigtig godt i forhold til Business Central.
Det, som jeg også har hørt, der kan virke rigtig frustrerende på mange i forhold til den her brugergrænseflade, det er jo, at nu laver vi om i vores funktionstaster eller vores genvejstaster igen-igen. Og man bruger altså noget tid på at finde dem frem og lære dem at kende. Men jeg vil sige, at hvis man tager 14 dage, hvor man øver sig rigtig meget på at bruge funktionstaster, så lærer man det hurtigt.
Jeg vil lige vise jer heroppe igen i applikationsbaren på det her spørgsmålstegn. Der har man altså også mulighed for at hente tastaturgenveje ned. Det vil sige, at jeg kan klikke her og så har jeg her mulighed for enten at få vist med tekst hernede, men i virkeligheden vil jeg anbefale, at man tager den her, der er en PDF-fil, hvor man har mulighed for at downloade og hvor man kan se alle funktionstasterne, og så brug en eftermiddag og sidder og prøver dig frem i forhold til at finde ud af, hvad det er for nogen, som giver mening for dig at bruge, og hvordan de er nu.
Grunden til, at de har lavet om i funktionstasterne, det er fordi, de går mere og mere over til de her Windows genvejstaster. Så hvis du kender nogle Windows genvejstaster, f.eks. fra Excel eller Word, f.eks. Ctrl+C og Ctrl+V for at copy og paste, så ville man faktisk også kunne bruge dem nu i Business Central.
Så hvis du kender nogle genvejstaster, så prøv dem af for at se, om ikke de fungerer i Business Central. F.eks. den her F11, som jeg lige trykker på igen, fordi jeg skal lige lukke den her ned. Den fjerner min full screen, men det er i virkeligheden også bare en funktionstast, som der ligger i Windows. Nu klikker jeg lige på F11 igen.
En anden ting, som jeg tror, at I vil blive rigtig glade for, det er, at hvis nu vi står herinde på vores debitorliste, så går jeg lige en gang tilbage med Escape. Hvis jeg vil søge på – nu har jeg alle mine debitorer her – og jeg vil søge på en debitor, eller jeg vil søge på 3000, f.eks. her, mit debitornummer. Det, der sker her, det er faktisk, at når du søger, så søger du på tværs af alle kolonner. Det vil sige, nu har jeg fundet nogle debitorer, som hedder 30.000 eller 53.000, men jeg har faktisk også fundet den her, og det er fordi, at den har 3000 i telefonnummer. Det vil sige, at du ikke skal placere dig i den kolonne, som du vil søge informationer i. Du kan søge på tværs af alle kolonner.
Vi prøver lige at gå ind på en debitor igen, fordi jeg vil kort lige vise jer nogle af de ting,
som der ellers ligger her.
Vi kan filtrere, som vi også kunne i den gamle NAV. Hvis jeg klikker på den her tragt herovre, så får jeg vist en filterude her, hvor jeg har mulighed for at sætte mine filtre, og jeg har mulighed for at gemme dem, som vi plejer. Så det er det.
Vi har også mulighed for at sige, jamen jeg faktisk ikke har lyst til at se en liste. Jeg vil meget hellere se nogle felter, fordi det kan jeg bedre forholde mig til. Det er måske typisk på nogle varer, hvor man siger, jamen jeg vil faktisk gerne vil se nogle med billede på. Nu har vi ikke nogen billeder her, men så får jeg det vist på en anden måde, og det er jo meget forskelligt fra person til person, hvad det er, man godt kan lide at se. Så der har man mulighed for at justere i det.
Hvis jeg klikker på det her i, så skjuler jeg den faktaboks, som er herude, og så får jeg vist min liste på den her måde.
Jeg har også mulighed for – nu går jeg lige en gang tilbage – hvis jeg klikker på mit regnskabsnavn her, så kommer jeg tilbage til mit rollecenter. Jeg har faktisk også mulighed for at sige, jamen jeg sidder som en salgsordrebehandler, og de her ting er nogle af dem, som jeg typisk arbejder med. Men jeg sidder også ofte og kigger i kontoplanen. Så kan jeg faktisk sætte et bogmærke, så den kommer frem på min skærm her, og så er den altid ligger først for.
Nu prøver jeg lige at skrive kontoplan her. Så kan I se herovre, der ligger sådan et bogmærke, så hvis jeg nu klikker på den, så er den blevet føjet til min navigationsmenu, og hvis jeg så går tilbage, så vil I kunne se her nu, at nu ligger kontoplan her. Så det er rigtig nemt at tilføje ting, som man også typisk arbejder med.
Hvis jeg så har nogle af de her ting, jeg ikke gider at se, så kan jeg gå ind i det, der hedder tilpasningsmode. Så kan jeg for eksempel sige overflytningsordre, det bruger vi ikke. Så klikker jeg her og siger skjul. Indbetalingskladder bruger jeg heller ikke, så kan jeg skjule dem.
Og på den måde – nu klikker jeg lige på færdig – så kan jeg tilpasse det her fuldstændig, som jeg gerne vil. Og det samme gør sig gældende inde på mine lister og mine kort.
Jeg tror ikke, jeg vil gå så meget ind i det på nuværende tidspunkt, men det er rigtig nemt,
og det er noget af det, som jeg synes er blevet væsentligt bedre i forhold til de gamle.
Man kan sige, at tidligere var det også sådan, at hvis man fik nogle opdateringer til systemet, så kunne det godt ødelægge al den opsætning, man havde lavet, f.eks. i forhold til, hvilken rækkefølge kolonnerne skulle være i. Men i dag bliver de gemt, og de bliver ikke overskrevet, når der kommer en ny opdatering.
Noget af det, som jeg også kan se, det er, at man kan gå ind nu og definere en genvej.
Det vil sige, at hvis du typisk, og det gælder egentlig både på dokumenter eller ordre, og på stamdata, når du skal teste stamdata. Men hvis jeg nu lige prøver at gå ind på en salgsordre, så vil man nu have mulighed for at sige, at hvis jeg klikker på en ny, så hvis jeg klikker i dag igennem felterne, så skal jeg klikke igennem alle felterne på én gang, eller én ad gangen, og det tager bare rigtig, rigtig lang tid. Men nu har man faktisk mulighed for, ved at tilpasse og sige, jamen, hvad er det for nogle felter, hvad er det for ti felter, jeg altid udfylder, når jeg skal lave en salgsordre. Og så vil jeg meget hurtigt kunne klikke mig fra felt nummer 1 til 2 til 3 osv., sådan så at man springer alle de felter over, som man typisk ikke benytter.
Det er faktisk ikke så farligt. Jeg har haft nogle kunder, som er kommet på nogle kurser, hvor de har sagt, puuuha, og jeg lærer aldrig det der at kende, og hvad er det dog for et monster osv. Men jeg synes egentlig, at når de har været det igennem og har brugt nogle timer på det, så siger de, nå var det bare det?
Så det man kan sige, det er, at den største udfordring er egentlig at lære at få navigeret rundt i brugergrænsefladen. Men jeg synes, at hvis man bruger noget tid, øvelse gør mester. Sådan er det.
Der kan også være noget omkring funktionstasterne, hvor i det gamle, der kunne man rigtig mange ting, og du behøvede stort set ikke at bruge musen, hvor der stadig kan være nogle udfordringer i dag. Men jeg vil sige, at Microsoft gør rigtig meget for hele tiden at optimere brugen af brugergrænsefladen. Så der kommer hele tiden nye funktionstaster til, så jeg vil opfordre til, at man går ind og kigger på den her oppe i spørgsmålstegnet, for at se, om der er blevet opdateret med nogle nye genvejstaster.
Det var, hvad jeg gerne ville fortælle i dag.