Dejlig brugeroplevelse med oktober 2018-version

… og så udgår Dynamics NAV som produktnavn

Af Carsten Ølholm, Abakion

Hvad kan vi forvente af den nye version af Dynamics 365 Business Central, som Microsoft udgiver oktober 2018? Der er grundlæggende 2 nyheder, som vi skal se på i denne artikel:

 1. NAV-navnet udgår. Alt hedder fremover Business Central. Det er lidt vemodigt.
 2. Forbedret betjening. Microsoft har forbedret en lang række betjeningsfunktioner i Business Central, som gør daglig brug nemmere og hurtigere.

1. Dynamics NAV-navnet udgår

Med Microsofts frigivelse i oktober 2018 overgår Dynamics NAV til at hedde Dynamics 365 Business Central On-Premises.

Dynamics NAV og Dynamics 365 Business Central deler i forvejen den samme kodebase, så der er i realiteten kun tale om en navneændring. Du kan læse mere om Dynamics NAV og Dynamics 365 Business Central her.

Når man som kunde opgraderer til den nye version, så skifter løsningen ganske simpelt navn til Dynamics 365 Business Central.

Det markerer slutningen på NAV-navnet. Der er stadig mange, som kalder løsningen for Navision, selv om Microsoft ikke har anvendt det produktnavn siden 2007. Nu må vi vænne os til, at løsningen ikke længere hedder noget med “NAV” overhovedet.

Fra oktober 2018 udgår Dynamics NAV som produktnavn
Fra oktober 2018 udgår Dynamics NAV som produktnavn

2. Forbedret betjening

Oktober-versionen af Business Central fokuserer på, at brugerne kan forblive produktive, uanset om de anvender løsningen på desktop eller browser, uanset type af enhed eller platform.

Forbedring af betjeningen på forskellige klienter og enheder på Dynamics 365 Business Central
Forbedring af betjeningen på forskellige klienter og enheder

Opdateret desktop-oplevelse

Med et helt nyt look er Business Central nu nemmere at bruge, og den opdaterede desktop-oplevelse fokuserer på at forbedre layoutet af data, forbedre udnyttelsen af skærmens plads, så data bliver nemmere at overskue og mere læsbare, og at gøre navigation gennem hele applikationen nemmere.

Opdateret desktop-oplevelse på Dynamics 365 Business Central
Opdateret desktop-oplevelse

Brugerne får en nemmere navigation med tilbage-knappen mere fremtrædende placeret til venstre på siden og dynamiske systemfunktioner i den midterste sektion. Det flytter navigationen tættere på brugerne.

Nemmere navigation flytter tættere på brugerne i Dynamics 365 Business Central
Nemmere navigation flytter tættere på brugerne

Microsoft opdaterer også udseendet af flere elementer i lister, tabeller og opslagsvinduer, så de fungerer lige som i resten af løsningen.

Opdatering af udseendet i lister, tabeller og opslagsvinduer i Dynamics 365 Business Central
Opdatering af udseendet i lister, tabeller og opslagsvinduer

Med den nye funktionsmenu kan brugerne nu vælge at lade de data, man arbejder med, fylde en større del af skærmen, så pladsen ikke bliver brugt på menuer og bånd.

Disse nye elementer i brugergrænsefladen er fuldt fleksible og dynamiske. De viser kun funktioner og muligheder, som brugerne har brug for i den aktuelle kontekst – og samtidig bruger de mindre plads på skærmen.

Alle lister i produktet har fået et opdateret layout, der giver mulighed for at ændre i tabel-visningen, og se visuelle ikoner i stedet for lister af data, og med hurtig adgang til søgning og visning.

Nye fleksible og dynamiske visninger af data i Dynamics 365 Business Central
Nye fleksible og dynamiske visninger af data

Forbedret produktivitet i lister, herunder kopiering fra Excel

Der er allerede nogle gode funktioner i lister i Business Central, fx at vise flere kolonner og at personalisere frysning af en del af listen.

For at øge produktiviteten, når man filtrerer, navigerer og indtaster data i tabeller, så kommer der ny nye funktioner i listerne til avanceret filtrering, rækkebaseret copy/paste og forbedret navigation med tastaturet.

Tabeller har også fået en tur i maskinen, så de er blevet mere responsive og tilpasser sig til dataene.

Det er små forbedringer, men de gør en stor forskel for den daglige produktivitet, når man bruger løsningen.

Microsoft har også omskrevet, hvordan lister vises og hvordan de henter data, så en tabel kan skaleres til flere rækker og flere kolonner. Det gør det meget hurtigere at navigere på tværs af celler i tabellen.

Man kan nu også bruge tastaturet eller scroll-baren til at scrolle til hvilken som helst position i listen, og dataene vises straks, fordi systemet nu pre-loader rækkerne hyppigere.

Det giver fx mulighed for at:

 • Kopiere en eller flere rækker i en liste og indsæt dem på samme (eller lignende) liste.
 • Kopiere en eller flere rækker og indsæt dem i Microsoft Excel, også med kolonneoverskrifter.
 • Kopiere en eller flere rækker fra Excel og indsætte dem i Business Central.

Ud over de almindelige genveje Ctrl+C og Ctrl+V, så har Microsoft også tilføjet den meget efterspurgte F8-genvej, der kopierer cellen ovenfor. Det er virkelig dejligt, at Microsoft har tilføjet den funktion.

Du kan hurtigt udfylde en ny række ved at rykke på tværs af cellerne med TAB-tasten og trykke F8 på de celler, hvor du vil kopiere værdien fra rækken ovenfor.

Forbedret søgning

At finde rundt i Business Central er blevet lettere. Microsoft har udvidet søgefunktionen og forbedret logikken, som søgningen bruger.

Søgefeltet erstatter feltet “Søg efter Side eller Rapport”. Du kan bruge søgningen til at finde objekter som sider og rapporter, men også til at finde handlinger og produktdokumentation.

Det er også blevet nemmere at afgøre, om resultaterne er relevante, fordi søgeresultaterne nu viser uddrag af indholdet.

Forbedret søgning på flere typer af objekter i Dynamics 365 Business Central
Forbedret søgning på flere typer af objekter

Avanceret filtrering

Der er kommet en ny filtrerings-rude, og den er placeret på siden af listerne. Den har et velkendt design, så den er let at lære at bruge, og den er effektiv at arbejde med.

Man kan skifte mellem foruddefinerede filtrerede visninger af listen, justere en visning ved at tilføje egne filtre eller bare starte en filtrering fra bunden.

Ny avanceret filtrering er placeret på siden af lister i Dynamics 365 Business Central
Ny avanceret filtrering er placeret på siden af lister

Filtreringsruden giver dig mulighed for at:

 • Få overblik over de aktuelt anvendte filtre, og se om de blev indstillet af dig
 • Tilføje så mange filtrerede kolonner, som du vil, ved at indtaste for at søge efter flere felter på kildetabellen.
 • Få hjælp til at vælge kriterier via opslag eller feltets datatype.
 • Oprette komplekse filtre via intervaller, variabler og funktioner.
 • Filtrere på den aktuelle celleværdi i listen.

Business Central husker de filtre, du har brugt i løbet af sessionen, selv om du navigerer frem og tilbage på tværs af sider. Filtrerings-ruden er tilgængelig på alle sider, der viser lister.

Brug app’en

Vidste du, at app’en til Dynamics 365 Business Central er i stand til at oprette forbindelse til cloud, on-premise og hybrid-implementeringer af Business Central. Man kan altså anvende app’en, uanset hvilket miljø man er på.

Denne app er tilgængelig til:

 • Windows 10 (desktop, tablet og telefon)
 • Android (tablet og telefon)
 • iOS (tablet og telefon)

Den komplette desktop-udgave understøttes på computere, der kører Windows 10.

Brug app’en til Business Central uanset miljø
Brug app’en til Business Central uanset miljø

Det var nyhederne i oktober-udgaven af Dynamics 365 Business Central.

Hvis du har spørgsmål, så er du velkommen til at skrive til mig eller mine kolleger på [email protected] eller telefon 70 23 23 16. Vi giver gerne gode råd ganske gratis.

Mere læsning

Oversigt over Dynamics 365 Business Central-produktfrigivelsen fra oktober 2018, Microsoft
Oversigt over Microsoft Dynamics 365 Business Central, Microsoft Danmark