I en tid med øget geopolitisk usikkerhed og stigende cybertrusler stiller mange virksomheder spørgsmålet: Hvad sker der, hvis nogen pludselig slukker for forbindelsen til vores data?

I denne video taler Abakions CEO, Kenneth Kryger Gram, om, hvad du som virksomhed skal vide om data-suverænitet i et cloud-miljø, især når dine løsninger er baseret på Microsoft-teknologi.

De taler blandt andet om, hvem der egentlig har adgang til dine data, hvad Microsoft gør for at beskytte europæiske virksomheder, og hvilke reelle alternativer der findes.

Derudover kommer Kenneth også ind på, hvorfor det i virkeligheden kan være mere risikabelt at blive i gamle løsninger end at rykke op i skyen.

Af Mette Thavlov Neukirch

Nyhederne i Business Central april 2025 (wave 1)

Abakion har lavet et sammenkog af de funktioner i den nyeste release af Business Central, vi vurderer, er mest relevante for daglige brugere.

05:16
Af Lauritz Hjort

3 praktiske tips til dit daglige arbejde i Business Central

I denne video viser Lauritz dig 3 praktiske tips, som effektiviserer dit daglige arbejde i Business Central.

Af Mette Thavlov Neukirch

Nyhederne i Business Central oktober 2024 (wave 2)

Abakion har lavet et sammenkog af de funktioner i den nyeste release af Business Central, vi vurderer, er mest relevante for daglige brugere.

06:20
Af Lauritz Hjort

Roller og rettigheder i Business Central

Lær at tildele specifikke rettigheder, så brugere kan se men ikke redigere data, og lær om forskellen mellem rollecentre og rettighedssæt

6:29
Af Anders Faurholt

Performance-optimering i Business Central

Lær hvordan du selv kan teste og forbedre performance i Business Central – uden hjælp fra din leverandør.

8:52
Af Abakion

Analysis Assist – kunstig intelligens i Business Central

Ny Copilot-funktion, Analysis Assist, hjælper dig med at udføre ad-hoc analyser direkte i Business Central.

4:32
Af Lauritz Hjort

Brugergrupper bliver til sikkerhedsgrupper i Q4

Brugergrupper bliver nu til sikkerhedsgrupper. Dette skal du forholde dig til, inden det sker. Lær her, hvordan du konverterer eksisterende brugergrupper.

Af Abakion

Få overblik over Business Central 2024 release Wave 1

Abakion har lavet et sammenkog af de funktioner i den nyeste release af Business Central, vi vurderer, er mest relevante for daglige brugere.

12:14
Af Christine Stamer

Se det nye Sustainability-modul i Business Central

Microsoft har lanceret et nyt Sustainability-modul i Business Central, som giver mulighed for at rapportere på ESG-parametre.

3:20
Af Dennis Kamper Schumacher

Intrastat-rapportering til Danmarks Statistik på den nemme måde

Når du skal indrapportere Intrastat, så er der en smart funktion i Business Central, så du slipper for manuel indtastning.

2:21
Af Dennis Kamper Schumacher

Nem rapportering af EU-salg til Skat med Business Central

Det er ret nemt at rapportere EU-salg til Skat med Business Central. Men mange kender ikke den smarte funktion.

4:48
Af Yousef Balas

Automatisk vedhæftning af digitale bilag i Business Central

Se Microsofts nye funktion, Digital bilagspost, samt eksempler på, hvordan du kan bruge den i Business Central.

4:41
Af Anders Faurholt

De 3 bedste måder at rette fakturaer, bogført forkert

Nogle gange får du bogført en salgs-faktura forkert i Business Central. Anders viser her de 3 bedste måder at håndtere det på.

7:44
Af Anders Faurholt

Brug skabeloner til at bogføre periodisering på én gang

Når du vil periodisere i Business Central, så kan du nu bogføre det hele, allerede når du modtager købsfakturaen.

3:56
Af Anders Faurholt

Styr brugerroller for modtagelse, levering og fakturering

Nu kan du i Business Central styre, at medarbejdere som kun skal modtage eller levere, ikke også kommer til at fakturere.

14:52
Af Kenneth Kryger Gram

Digital suverænitet over forretningsløsninger i 2025

Hvad skal du som dansk virksomhed vide om data-suverænitet i et cloud-miljø, især når dine løsninger er baseret på Microsoft-teknologi.

5:55
Af Jacob Sanchez Garcia

Er din Business Central klar til de nye emballagekrav?

Hør om de nye EU-krav til emballagerapportering, hvem der har ansvaret, og hvordan du kan håndtere det effektivt.

Af Anders Faurholt

Guide til din rolle som ERP-manager

Med Business Central som en Cloud-løsning, så har du fået nye ansvar og opgaver som ERP-manager. Vi klæder dig på til rollen.

07:00
Af Abakion

Selvstyrende AI-agenter i Business Central

Se hvordan Microsoft vil bygge selvstyrende AI-agenter ind i Business Central. Lyt også til en markant udmelding fra Microsofts CEO.

14:09
Af Nicolai Schjørmann

Automatisering af processer i Business Central

Hør hvordan Power Apps og Power Automate kan optimere og automatisere manuelle arbejdsprocesser i Business Central

11:57
Af Stamer & Sanchez

Hvad er ESG-rapportering - og hvad skal du gøre?

Hvad er ESG? Hvorfor er det også relevant for små og mellemstore virksomheder? Og hvilken rolle spiller ERP-systemet?

9:10
Af Kenneth Kryger Gram

Hør hvorfor NIS2 har effekt på mange virksomheder

Selv om din virksomhed ikke bliver direkte reguleret af det nye NIS2-direktiv fra EU, så skal du sikkert også leve op til en række krav.

11:50
Af Mette Kessel

Fremtidens roller i Økonomiafdelingen

“Jeg har selv siddet i økonomi, hvor folk var nervøse for at miste deres job. Det gør de ikke. Det bliver bare lidt anderledes.”

7:44
Af Lene Graa Jennum

Brug Power Platform til at udvikle i Business Central

Hør hvorfor du har en IT-strategisk fordel ved at anvende Power Platform til at tilrette din Business Central

4:41
Af Kenneth Kryger Gram

Microsoft tager ansvaret for din brug af AI

Microsoft tager ansvaret for eventuelle copyright-problemer med Copilot AI. Dette er vigtigt for virksomheders anvendelse af AI.

7:27
Af Kenneth Kryger Gram

Hvor klog er AI i Business Central?

I første omgang giver Microsoft AI-værktøjer til partnerne, så man kan bygge smarte løsninger, men hvad kan AI i Business Central egentlig i dag?

5:22
Af Mette Kessel

Sådan bliver du klar til den nye bogføringslov

Den nye bogføringslov stiller krav til dit ERP. Vi taler med Mette Kessel, som fortæller om den nye lov. Hør hvordan du bliver klar.

Her kan du læse interviewet med Kenneth Kryger Gram:

(Sune Lohse)
Vi skal tale om datasikkerhed i cloud, fordi det er jo blevet et rigtig stort emne efter alle de ting, der sker rundt i verden i dag.

Vi skal prøve at tale om, hvad sker der, hvis nogen et eller andet sted i verden pludselig slukker for den store ledning for vores data.

Vi skal tale om de spørgsmål, som i hvert fald er noget af det, der primært rejser sig. Hvordan skal vi forholde os i vores hjemland? Hvordan er reglerne?

Hvor ligger vores data? Er der nogen, som har adgang til dem, som vi måske skal gå og være en lille smule bange for? Eller kan vi bare være helt trygge ved det?

Til det har jeg inviteret Kenneth Gram, som jo er en af mine kolleger her, og han er ekspert i sådan noget. Vi kan jo starte med at spørge Kenneth, er det noget, du har gjort dig en masse overvejelser om? Hvad skal vi gøre med vores data i vores løsninger her?

(Kenneth Kryger Gram)
Det er det i høj grad.

(Sune Lohse)
Og hvad tænker du? Hvad sker der med vores kunder, hvis nogen pludselig klipper for en eller anden ledning? Lad os nu bare sige, at da amerikanerne fandt på, at vi ikke havde adgang til de data, der ligger.

(Kenneth Kryger Gram)
Jamen, det er klart, at det er jo lige pludselig et spørgsmål, som vi ikke måske har tænkt så meget over.

Hvis vi ser de sidste fem år, så har alle virksomheder i kraftig grad været på vej i cloud-miljøet i skyen, og det har de i høj grad været hos en amerikansk leverandør. Det er dem, der er dominerende i Europa og i særdeleshed i Danmark, hvor vi jo er gennemsyret af Microsoft-teknologi.

Så fra at vi egentlig har med ro i maven kunne gøre det, så er det klart, at der er en masse virksomheder, der lige pludselig stiller sig spørgsmålet, jamen hvad nu hvis nogen kunne klippe kablet over, eller på en eller anden måde beordre en domstol til at sige, at nu skulle der slukkes for al strøm.

Vi forholder os jo sådan set til, at alle scenarier, det kan ske. Og derfor har vi jo også set på, hvad har vi af back-up-plan og hvad gør vi i forhold til alle de mange kunder, vi nu har, der kører i en sky-løsning.

Og det har vi jo så fundet ud af, hvad vil det betyde? Hvad vil det koste? Og hvad vil det have af fordele og ulemper, hvis man gjorde det?

(Sune Lohse)
Okay, og så før vi lige taler om det, så lad os lige høre om, hvad gør Microsoft? Altså nu siger du Microsoft er en af de store spillere. Det er jo i hvert fald der, hvor vi kommer fra, der er det jo den primære backend af alt det, vi laver.

Hvad gør de i forhold til det? De bor jo et eller andet sted i høj grad i USA, men også lidt oppe i Lyngby.

(Kenneth Kryger Gram)
De har jo, i hvert fald i nogle af de her applikationer, fordi de har købt nogle selskaber for lidt over 25 år siden, så de er jo i høj grad forankret både i Danmark og Europa. 25 procent af Microsofts omsætning er faktisk i Europa, så vi er en ret, ret stor del af deres marked. Som Microsoft har senest her i onsdags i sidste uge, der har de været ude og kommet med en meget, meget klar og tydelig beskrivelse af, hvordan de egentlig tænker sig at støtte op omkring europæiske virksomheder og sikre både vores innovationskraft, men også vores driftssikkerhed i forhold til de løsninger, vi kører sammen med Microsoft.

(Sune Lohse)
Og af alt det, du sagde der af det sidste, så er det eneste, jeg tænker på som kunde, det er jo mine data. Så hvad siger de om, hvor bor mine data, og kan amerikanerne, kan de… Vi tager jo bare amerikanerne. Lad os lige antage, at det var dem – det er jo dem, som europæerne lige nu går og ryster i bukserne over. Er mine data sikre her? Kan amerikanerne få fat i dem, eller hvordan fungerer det? Hvad siger Microsoft til det?

(Kenneth Kryger Gram)
Man har lavet, og det er egentlig ikke noget nyt. Nu har man igennem en længere årrække arbejdet på forskellige aftaler for, hvordan man kan sikre data, som flyder rundt på de her datacentre. Og der har man lavet den her EU Boundary Act, som er en aftale om, hvordan man sikrer, at EU, altså europæiske virksomheder og regeringers data, hvordan de bliver sikret, at de er holdt inden for Europa. Det vil sige, at de kommer ikke til at forlade Europa. Der er ikke nogen udefra, der har adgang til de her data. Så det har man nu gået hen og forstærket yderligere ved at give nogle yderligere garantier for, hvordan man i virkeligheden vil løse det i praksis.

(Sune Lohse)
Var det EU, der sagde det, eller var det Microsoft, der sagde det?

(Kenneth Kryger Gram)
Jamen du kan sige, at Microsoft sammen med andre udbydere har arbejdet tæt sammen både med de amerikanske myndigheder og de europæiske myndigheder i at finde en aftale for – der er sikkert flere, der har hørt om de her Schremsdomme 1, 2 og 3 i forhold til, hvordan man skulle sikre europæiske data, og i høj grad ud for den her persondata-forordning.

(Sune Lohse)
Og du tror nok på, når Microsoft siger det, så tror du nok på, at så kommer det ikke til at ske alligevel en dag, eller så har de gravet deres egen grav, hvis det slipper ud, at de har gjort det?

(Kenneth Kryger Gram)
Du kan sige, nu kan jeg både forholde mig til, hvad det er, de helt konkret har meldt ud nu, men hvis jeg også skal se det lidt i et historisk perspektiv, så har Microsoft kørt adskillige retssager helt op til Højesteret i USA. Det er både, det er sådan set ligemeget, hvem der har været ved magten i USA. Så det er ikke noget, som er en ny udfordring. Så Microsoft er kommittet til at beskytte europæiske borgers data, og i en grad til, at de vil tage det helt til højste ret for at sikre, at de kan beskytte data.

(Sune Lohse)
Men hvis nu jeg som europæisk virksomhed valgte en lokalhostet leverandør, altså lokalhoster, ville det ikke være lidt mere sikkert alligevel? Altså ville det ikke være smart?

(Kenneth Kryger Gram)
Det kan man sige, men det er noget tilsvarende Microsoft faktisk går ud og sikrer. Så det du kan gøre i forhold til at vælge en lokal hoster, så er du ligesom sikret, at det er dansk lovgivning, de er underlagt, og det kan vi forholde os til.

(Kenneth Kryger Gram)
Der kan jo også komme en myndighed og bede om at få udleveret data, selvom det er en dansk hoster, hvis der ligesom er en dommer, der vil skrive under på, at det skal de.

(Sune Lohse)
Så jeg skal ikke kigge lidt efter en on-prem løsning? Altså, problemet er, hvis det er cloud selvfølgelig, så er det hele jo software as a service, og så flyder det lidt mere rundt. Hvis nu det var hosted, og jeg lagde det on-prem, så havde jeg jo lidt mere sikkerhed.

(Kenneth Kryger Gram)
Jeg tror, man skal se det i lidt bredere perspektiv, fordi det er jo ikke kun et spørgsmål om, hvor er… er det en trussel, at fremmede myndigheder kan komme og snage i data, eller bede om at få udleveret data, eller blokere for, at man får adgang til sin egen data? Man kan også se på sådan noget som cyber-trusler. Jamen, det er jo en kæmpe udfordring i dag. Hvem er bedst i stand til at beskytte det? Er man det som virksomhed ved at have det på sine egne servere, hvor man selv skal have ressourcer og mandskab til at hele tiden sikre, at man overvåger og opdaterer? Eller er man i virkeligheden bedre sikret hos en større leverandør, som ikke laver andet end at beskytte data? Der er ingen tvivl om for mig, at hvis du vælger at have det on-prem, så vil du aldrig nogensinde selv lægge mærke til, om der har været nogen inde og snage dine data. Så jeg vil personligt altid føle mig væsentligt mere sikret ved at være hos en af de større leverandører. Også selvom, at de er født ud af USA.

(Sune Lohse)
Så hvis nu man alligevel er nervøs nok… Er der overhovedet noget alternativ til Microsoft? Hvad er alternativet til Office-pakken? Altså, der er jo Google Docs og forskellige programmer og sådan noget, men ERP-mæssigt er det i hvert fald måske sværere eller sådan noget. Hvad tænker du om det?

(Kenneth Kryger Gram)
Jamen, nu nævner du Google Docs. Altså, det er jo så også en amerikansk virksomhed. Så vi er rigtig godt fedtet ind i amerikansk teknologi. Og det kan man så sige, er det godt for Europa? På det lækrere plan, skal vi se på alternativer? Skal vi udvikle os i en ny retning? Og det tror jeg helt klart, at der er nogen, der vil begynde at se på, hvor er der alternativer? Men hvis jeg skal se på, hvis jeg vil lave online møder, så kan jeg have Teams, jeg kan have alle mulige andre amerikanske løsninger. Der er ikke så frygtelig mange gode europæiske løsninger. Så hvis du ser inden for økonomistyring eller ERP, så findes der jo virksomheder i Europa også, som henvender sig til dem. Det kan være SAP i den højre ende, det kan være i Danmark, kunne det være Economics i den lavere ende. Men i forhold til der, hvor de fleste virksomheder kører i et mid-market, så er der ikke så frygtelig mange alternativer. Og slet ikke, når man ser på, hvad det kræver, hvis man skal omlægge til et andet system. Så mange af dem, der allerede er på nogle af de her platforme, det kan også bare være en gammel Navision eller noget andet, så er det væsentlige investeringer, man skal have for øje, hvis man skal sikre, at man overholder både lokal lovgivning – nu kan vi tage sådan noget som den nye bogføringslov, jamen der er SAP for eksempel ikke godkendt som et system i forhold til det. Så det er i virkeligheden en bredere diskussion i forhold til, at man bare kunne hive en anden løsning ned fra hylden, og så havde man løst alle sine problemer.

(Sune Lohse)
Mener du, at man er dårligere stillet ved at blive på sin nuværende ældre løsning? Altså er den simpelthen mindre sikker, end hvis man kom op i skyen og lagde det over hos eksempelvis Microsoft eller hos nogle af de her større datacentre? Altså er virkeligheden mere truet af den globale situation lige nu, hvis jeg kører noget, lad os bare kalde det noget gammelt skrammel eller et eller andet ældre system?

(Kenneth Kryger Gram)
Jeg tror, jeg vil tage et lidt andet perspektiv på. Fordi vi står overfor en bølge, som de fleste spår, som noget af det mest gennemgribende. Og det er jo hele den her med AI, selvstændige agenter, der kan udføre arbejde for os. Så hele den effektivisering og hele det drive, der kommer ud af den udvikling, vi er i fuld gang med lige nu og her, det er som virksomhed virkelig måske vigtigere at være fokuseret på. Fordi hvordan skal man sikre sine konkurrencemæssige fordele? Hvordan skal man sikre at øge effektivitet og rentabilitet i sin virksomhed i forhold til, hvad er risikoen for, om nogen vil blokere for vores data.

(Sune Lohse)
Så i virkeligheden er det en gåen hånd i hånd, om man kan følge med i nye muligheder eller nye teknologier, og så i forhold til, hvad jeg skal være bange for. Men du siger i virkeligheden, at jeg slet ikke skal være bange, eller hvis jeg skal noget, så skal jeg være måske mere bange for det,
jeg har nu, end hvis jeg var på en online løsning, der hele tiden var opdateret.

(Kenneth Kryger Gram)
Ja, altså der er ingen tvivl om, at den udvikling og det tempo, der foregår nu, og hvor vi har været i gang de sidste fem år, det er utroligt hurtigt. Der bliver investeret voldsomt meget i de her løsninger, og de kommer til at forandre sig rigtig meget i forhold til de løsninger, vi kender i dag.
Og det er klart, at hvis jeg driver en virksomhed, hvor jeg skal handle varer, eller producere varer eller andet, så vil jeg jo se på, hvordan er det, jeg skal udvikle min forretning? Skal jeg i virkeligheden have mere fokus på driften af mine systemer, eller skal jeg have mere fokus på, hvordan nogle af de her systemer kan hjælpe mig med at drive en bedre virksomhed?

(Sune Lohse)
Vil jeg ikke få mere ud af så måske at vente? Altså kan det betale sig for mig at vente i noget tid, fordi så er det blevet endnu smartere end at handle nu?

(Kenneth Kryger Gram)
Meget af det, når man er på en cloud-platform, det er jo, at man løbende bliver opgraderet. I tilfældet af Business Central, som bliver opgraderet hver måned. Så der er jo en udvikling i det, som man godt vil høste også på den korte bane. Jeg synes i virkeligheden, det er mere interessant at se på,
hvis vi ligesom siger, hvad er det brændende spørgsmål lige nu? Jamen det er klart, det er noget om stabilitet i din drift. Kan du sikre din virksomhed, at du ikke står lige pludselig og ikke kan drive din virksomhed i morgen? Og der kan jeg jo selvfølgelig forholde mig til noget af det vi arbejder rigtig meget med, det er med Microsoft. Og hvad er det, de har gået ud og givet af garantier, som giver noget ro i maven, både hos mig og forhåbentlig også for alle de kunder, der kører på Microsoft Teknologi. Noget af det, jeg kan sige, som Microsoft nu har valgt at gøre, det er jo, at de går ud for det første og siger,
jamen, de går ud og styrker deres investering i Europa. De har her i sidste uge, har de nu lovet, at de øger deres investeringer i europæiske AI og Cloud-center med 40% over de næste to år. Og det vil sige, at de mere end kommer til at fordoble den kapacitet, de har i Europa. Så alle deres aktiviteter nu bliver… De kommer til at køre mere end 200 cloudcenter, som kommer til at være fordelt ud i de europæiske lande.

(Sune Lohse)
Så man kommer til at ligge tæt på sit eget cloudcenter i virkeligheden?

(Kenneth Kryger Gram)
Ja, man både kommer til at ligge tæt, men også i forhold til den juridiske konstruktion for, hvordan man gør det her. Så alle de her cloudcenter, de er… De er juridiske, altså europæiske cloudcenter, det er europæiske juridiske enheder. Og der er man ude at comitte nu, at det kommer til at rulle op i en ren europæisk selskabsstruktur, hvor der kommer til at være europæiske statsborger som direktører og som bestyrelser i de her virksomheder. Det vil sige, at de vil være underlagt europæisk lovgivning først og fremmest, og man på samme måde ligesom har isoleret alle de her datacentre.
Så går man ud yderligere også og siger, at vi har faktisk også deponeret al vores kildekode i Schweiz, sådan til at europæiske partnere vil få adgang til det, i det tilfælde, der lige pludselig skulle ske noget, hvor Microsoft bliver afgrænset for at kunne levere services til Europa. Og man samtidig også har gået ud nu og siger, at nu går man faktisk også ud og arbejder sammen med flere lokale partnere. Det har man blandt andet gjort i Tyskland og i Frankrig, hvor man har teamet op i Frankrig med blandt andet Orange, som så ejer de her cloud-centre. Så det er sådan set de services, vi kender i dag, som Dynamics og Microsoft 365 og andet, vi kører, men det er ligesom nogle andre, der ejer det. Og det tror jeg, vi kommer til at se mere af, det her med at sige, nu skiller vi det yderligere ad, så man kan føle sig helt tryg ved, jamen det er ikke en amerikansk domstol, der kan gå ind lige pludselig og kræve, at data bliver skåret eller kappet over.

(Sune Lohse)
Så samlet set lyder det i hvert fald på Kenneth, som om han vil mere fokusere på at være på, på de nye muligheder på online løsning, og gøre brug af alt det nye, der kommer, så man kan følge med, og faktisk være helt tryg ved det, der sker for Microsoft.
Jeg siger tak til Kenneth for afklaringen.