De fleste mennesker har en urealistisk forestilling om, hvad man kan overkomme. Alle har en urealistisk forventning til, hvor hurtigt organisationen kan gennemføre et IT-projekt.

Det lyder jo logisk, at man ikke skal starte et IT-projekt, som man ikke har tid til, men vi ser ofte, at det sker alligevel. Du tænker sikkert, at den fælde falder I ikke i, men Tokes budskab til dig er, at det gør vi alle sammen.

Hør i denne video hvordan den erfarne projektleder Toke Weppler synes, at danske virksomheder bør overveje at udskyde IT-projekter, når der er risiko for knap kapacitet i organisationen. Eller læs mere om projektledelse af projekter med forretningssystemer.

Læs overlevelses­guiden til den nyudnævnte IT-projektleder. Få den her »

Af Michael Møller-Jensen

Rådgivning om dit næste projekt

Når du planlægger et IT-projekt, så er det vigtigt, hvilken tilgang din leverandør har, og hvordan du får rådgivning til at skabe et lønsomt projekt.

5:56
Af Toke Weppler

Projektledelse og konkurrenceevne hænger tæt sammen

Når du lægger en strategi, der skal udvikle din virksomhed, så kræver det effektiv projektledelse. Den konkurrencedygtige virksomhed er god til projektledelse.

3:22
Af Anders Lindskov

Venner og fjender kan afgøre projektets succes

Venner og fjender kan gøre en stor forskel i, om projektet bliver en succes. Hør hvordan du som projektleder gør projektets fjender til venner.

6:02
Af Anders Lindskov

Lær af IT-projekterne der gik galt

Mange IT-projekter fejler, men du kan undgå det ved at studere de projekter, som ikke gik godt. Nu skal vi tale om, hvordan du lærer af fortidens fejl.

4:05
Af Toke Weppler

Sådan håndterer du de menneskelige biases i IT-projektet

Sådan håndterer du de menneskelige, psykologiske biases, der ødelægger dømmekraften i IT-projektet.

2:56
Af Toke Weppler

Udskyd projektet, for du overvurderer jeres kapacitet

Du bør overveje at udskyde IT-projekter, når der er risiko for knap kapacitet i organisationen. Du er sikkert for optimistisk. Se videoen med projektlederens råd.

Læs her hvad Toke Weppler fortæller om i videoen:

Der er en sandsynlighed for, at du er en ejerleder eller en CFO, eller på anden vis en person, som er ved at planlægge IT-projekt i din virksomhed. Og mit budskab til dig er, at måske skal du vente 6-9 måneder, for der er en ret stor sandsynlighed for, at du overvurderer jeres kapacitet til at gennemføre projektet ordentligt.

De seneste år har jeg mødt over 100 små og mellemstore virksomheder, og et gennemgående tema, jeg ser, er, at man har en tendens til at undervurdere, hvor stort et pres der er på ens organisation, at man ikke har kapacitet til at gennemføre udviklings- eller IT-projekter på den måde, man gerne vil. Det er en udfordring.

Mange har en tendens til at igangsætte IT-projekter, fordi det er nødvendigt. Det kan det også godt være. Men problemet er, at der ikke altid er kapacitet i organisationen til at gennemføre det ordentligt. Og derfor får man dårlige oplevelser med IT-projekter. Man får utilfredse brugere. Og generelt opnår man ikke de gevinster, man gerne vil med projektet. Det bedste, du kan gøre, er at være meget konservativ til at sætte tid af til at gennemføre dine projekter.

Det virker jo meget logisk, at man ikke skal gennemføre et IT-projekt, hvis man ikke har tid. Min oplevelse er, at man har en tendens til at være urealistisk i forhold til ens kapacitet. Også i forhold til, at man har mennesker i sin organisation, som også skal fungere som mennesker. Og man kan ikke bare arbejde 110 procent i et halvt år. Man skal hellere arbejde 80 procent og så have lidt buffer.

Hvis man vælger ikke at udskyde sit projekt til en planlagt periode, hvor man har den nødvendige kapacitet, så står man over for et valg med at skulle tilføre projektet nogle flere ressourcer, eller forvente, at der kommer en højere regning, fordi det vil stille andre krav til projektet. Og der vil stadig være en sandsynlighed for, at du ikke opnår de gevinster, du gerne vil med projektet.

Så det er et dilemma, som man kan håndtere, men det bedste er at være realistisk omkring, hvad vil det kræve af vores organisation for at gennemføre IT-projektet i samspil med ens leverandør.

Du sidder måske og tænker, at ”det problem har vi ikke”. ”Vi ved udmærket godt, hvad vi har kapacitet til”.

Og der kan jeg fortælle, at det har vi hørt rigtig mange gange fra de virksomheder, vi har hjulpet med IT-projekter. Men når det kommer til stykket, så har de fleste det problem.

Og en god måde at teste det af, er at tale med din IT-leverandør om, hvad det kræver af jer at gennemføre projektet på en ordentlig måde. Så får du et realistisk billede af, hvad vil det kræve af din organisation, før du kaster dig ud i det.