Tidligere krævede Copilot til Power BI en dyr Fabric-kapacitet, men nu er det blevet tilgængeligt på alle niveauer, helt ned til entry-level-kapaciteter (F2).
I denne video deler Jonas Kjeldsen sine erfaringer og vurderinger af de nye muligheder, både for udviklere, analytikere og slutbrugere.
Han forklarer, hvordan Copilot kan hjælpe med DAX-kode, foreslå rapporter og generere automatiske forklaringer i Power BI.
Men han påpeger også, hvorfor det endnu ikke erstatter BI-konsulenten, og hvorfor det er afgørende at have styr på sit datagrundlag, før AI for alvor skaber værdi.
Her kan du læse, hvad Jonas Kjeldsen fortæller i interviewet
Velkommen i sofaen.
I dag skal vi tale om Copilot og vi skal tale om Copilot til Power BI, fordi der er nemlig sket noget nyt.
I den anledning har jeg fået fat i Jonas Kjeldsen, som er med mig, fordi det ved han en masse om.
Og Jonas, Microsoft de laver Copilot til alle mulige dimser, og du har fortalt mig, at de har faktisk også haft det til Power BI et år allerede, men det havde der været nogen problemer med, men nu er der kommet en god løsning.
Og hvad er forskellen på den gamle og den nye løsning?
Det er i virkeligheden bare, at det er blevet tilgængeligt for masserne, vil jeg sige.
Så indtil nu, så har man kunnet bruge Copilot fra Power BI, hvis man havde en Fabric F64 kapacitet.
Det er sådan en dataplatform, som koster 40.000 kroner om måneden, og det er der ikke så mange virksomheder, der har. Så derfor har det været en stor barriere for at bruge Copilot for Power BI.
Nu er det blevet tilgængeligt på alle fabric-kapaciteterne. Helt ned til entry levels, og det er så det, der hedder en F2, der er den billigste. Den fås ned til 1200 kroner om måneden.
Begge priser, hvis man køber det for et år ad gangen.
Er det bare at plug’n’play, og så kører det?
Ja, det er sådan set ret nemt at komme i gang med. Det er sådan, at man i sin Power BI vælger den Fabric-kapacitet, hvor man har den her Copilot, og så kan man bruge det forholdsvis bredt i Power BI.
Og for lige at være helt enige, så er forskellen på Fabric og ikke Fabric, det er, at man kan godt have noget Power BI, som suger direkte fra fx Business Central eller en eller anden datakilde, men så skal den opdatere data i realtid, hver gang den står og snabler ind i.
Og hvis man har en Fabric, så er det noget med et stageing lag?
Ja, det vil være typisk, at man bruger Fabric til at få data ind igennem, før man bruger det til Power BI.
Men Power BI kan også køre direkte mod kilderne, og uanset hvad, kan man bruge Copilot for Power BI.
Men det er Fabric-kapaciteten, der gør, at Copilot bliver tilgængelig, uanset hvor data kommer fra.
Okay, og hvad kan man kunne bruge Copilot i Power BI til?
Der er tre overordnede områder.
Der er en udvikler, der er en analytikerprofil og så en slutbruger.
Så for de tre grupper er der nogle anvendelsesområder med Copilot.
Overordnet får udvikleren hjælp til at lave den her datamodel i Power BI, det der hedder den semantiske model.
Og det er jo noget med at definere nøgletal, measures i det her DAX-kodesprog, som faktisk ikke er særlig nemt.
Så her er der faktisk inde i Power BI nogle muligheder for med almindelig dansk tekst at sige, at jeg vil gerne have et measure, som giver mig en indexberegning over fx min tidsregistrering versus min kapacitet eller et eller andet, og så kommer Copilot ind i Power BI med et forslag til, hvordan den beregning skal se ud.
Så kan jeg bede den om at dokumentere det measure, forklare hvad det indeholder, eller jeg kan bede den om at dokumentere hele min models measures.
Og det der DAX kodesprog, det er sådan rimelig bredt rundt i hele verden, ikke?
Jamen DAX er et specifikt sprog til Power BI og measure til Power BI. Det er relativt svært, så det er rigtig fedt, at der kommer noget hjælp til det.
Man kan så overveje, hvor godt det er endnu. Jeg er ikke blown away over, hvor godt det er.
Okay, trods alt.
Trods alt. Men jeg synes, det er et step i den rigtige retning.
Og hvad med de to andre ting så?
Ja, analytikeren er mere typisk den person, som bygger rapporter. Når der findes en semantisk model, så er det den person, der sidder og siger, nu laver vi en rapport til det her formål, det her formål og det her formål.
Og den person kan bruge Copilot til at få indblik i, hvad indeholder denne her semantiske model.
Det kan være, at man skal lave et salgsdashboard, og der er fem forskellige modeller, der kan noget om salg, så kan man sige model nummer tre, hvad har den? Og så kan Copilot svare i Copilot-chatten inde i Power BI, at der er der nogle opportunity, nogle pipelines, som man kan lave noget sælgerperformance på ud fra de og de parametre, og så kan den foreslå en 3-4 forskellige rapporter, som man ville kunne lave ud fra den model.
Er du lidt mere blown away over det?
Nej, jeg synes ikke, at det er… Det er ikke spot on endnu. Det er stadig nyt.
Vi ved jo, at der er rigtig, rigtig meget fokus på det her fra Microsoft’s side, så jeg synes, det er mega fedt, og jeg synes, det er rigtig godt, det er kommet på den her måde, at det er blevet så tilgængeligt.
Men det er stadigvæk de første steps.
Jeg tænker, dem som netop skal kunne bruge det her, skulle være nogen, der ikke måske havde de store kompetencer nede i selve datamodellen. Og så kan man sige, det er svært, hvis man så ikke har viden til at revidere det, der kommer ud.
Så jeg kan godt bruge det, hvis jeg kender datamodellen, men så ved jeg også lidt, hvad der er i det.
Og jeg tør næsten ikke spørge dig om den sidste af de tre.
Den sidste er slutbrugeren.
For eksempel, hvis du sidder som salgschef og har den her rapport, og du vil egentlig gerne have en læsevejledning til rapporten. Hvad er det egentlig, den viser?
Der er tre-fire søjlediagrammer og noget tekst og nogle tabeller og sådan noget. Hvad er egentlig indholdet her? Er der en eller anden historie? Og der kan den faktisk godt fortælle, ja, nu ser du de og de ting, og der er de og de trends, og der er sådan og sådan.
Men det, jeg egentlig helst ville have, at den fortalte, det var, hvad er historien? Og hvad kan man forvente egentlig?
Men den kan sagtens beskrive, hvad er det egentlig, der er på grafen? Men det kan jeg jo selv se.
Der er jeg heller ikke helt blown away.
Men der findes også noget, der hedder en narrative visual, som er en reel grafobjekt inde i rapporten. Så jeg skal ikke behøve at sidde og skrive i chatten.
Men der kan man sætte den op til at sige, at afhængig af hvad man har filtreret på, og hvilken kontekst rapporten bliver vist i, der skal Copilot forklare, hvad der sker i f.eks. lige præcis den her graf.
Det kan også være sådan noget med om der er stor eller lille varians i den her graf?
Så hver gang, at brugeren kører den forespørgsel, så bliver Copilot aktiveret og svarer på det spørgsmål, man har bedt den om.
Det er ret fedt.
Okay, så det lyder ikke som om, at det lige på den korte bane kan erstatte en BI-konsulent, eller nogen der kan hjælpe med at sætte min BI-kube op for mig?
Ej, jeg synes stadigvæk, der er noget vej endnu, men jeg synes, det går i den rigtige retning.
Og nu har vi jo kun snakket om den del, der går fra, at man har nogle data inde i fx Fabric, der er tilrettelagt til at lave en Power BI.
Vi har ikke snakket om det med, som vi jo også ofte laver i forbindelse med BI, når vi hiver data ud fra alle vores datakilder, får dem sammenlagt, sammenstillet, gjort klar til rapportering og analyse.
Den opgave er vi slet ikke i nærheden af her. Det er meget længere nede i vejen.
Så man kan også sige, at jeg tror på, at for at få max værdi ud af sine data med Copilot, så er det vigtigt, at man bruger krudt på, at få lavet den øvelse.
Man skal ikke tro, at Copilot bare lige kommer og hjælper en med det. Det er stadigvæk en supergod investering at få lavet det her data warehouse, hvor data er struktureret og sammenstillet som virksomhedens statistikbank, og så kan Copilot gå på det og give en indsigter, og det tror jeg nok skal blive rigtig godt.
Men jeg opfordrer alle til at bruge det og prøve det, hvis man har en Fabric kapacitet. Få erfaringer med det. Lige pludselig, så bliver det rigtig godt, det tror jeg.
Det vil altså sige, en begrænset imponeret Jonas Kelsen her.
Det gode er i hvert fald, at nu kan man putte det på sin Fabric, selvom det er den helt lille af dem, så man kan begynde at lege med det.
Og vi forestiller os jo alle sammen, at det kommer til at eksplodere op i hovedet på os, så det er spørgsmålet om tid før, at det bliver smartere og smartere og smartere.
Så kom ud og brug det i en fart.