Maja fortæller om livet om bord Abakion

Livet ombord på Abakion

HR Portræt af Abakions HR-& Kommunikations-ansvarlige

I begyndelsen af 2010 tog Maja Bavngaard uopfordret kontakt til IT-virksomheden, Abakion. En virksomhed med 30 medarbejdere, der stod over for at skulle ekspandere. I 2013 var Abakion vokset til 50 medarbejdere og fik hjemsted i eksklusive kontorfaciliteter på Østerbro i København.

Om bord på skibet Abakion

Når man træder ind af døren hos Abakion, er det ikke, fordi man tænker IT med det samme. Tværtimod giver det hurtigt associationer til den maritime verden – associationer, som gør, at man bliver nysgerrig og får lyst til at lære virksomheden Abakion bedre at kende. Ikke bare er det lyse og venlige lokaler, men alle rum har fået navne, som man kender fra den maritime verden. Kantinen hedder Messen, møderummene hedder henholdsvis Lanternen, Sekstanten, Banjen, Maskinrummet, Broen – ja selv børnerummet, hvor medarbejdernes børn kan opholde sig, hvis de er med på arbejde, har fået navnet Søpølsen.

Organisationsdiagram som skib

De maritime metaforer stopper dog ikke ved lokalerne – også organisationsdiagrammet er afbilledet som et skib.

»Vi har en visionær ledelse med hvert deres ekspertiseområde. Når vi er i et marked, hvor en af de største udfordringer er at tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere i branchen, er det vigtigt at have en klar og medrivende kommunikation over for medarbejderne. Derfor er vores organisationsdiagram eksempelvis udformet som et tredimensionelt diagram, der forestiller et skib, hvor ledelsen befinder sig bagerst på skibet. Placeringen signalerer, at medarbejderne udgør en stor del af Abakion drivkraft, mens ledelsen har overblikket og er orienteret om kursen,« fortæller Maja Bavngaard.

Empowerment i fokus

Abakion er startet i år 2000, og det er tydeligt, at iværksætterånden lever i bedste velgående.

»Vi har været på markedet i mere end ti år, og det er helt sikkert iværksætterånden, der har stor betydning for vores virksomhed – kombineret med en ledelsesstil, der er præget af empowerment. Og det er to begreber, der spiller godt sammen, og som vi også navigerer efter – ikke mindst når vi rekrutterer,« siger Maja Bavngaard og fortsætter:

»Når vi har en person til den første jobsamtale, laver vi ofte den metafor, at hvis Abakion var en stor svømmepøl, som man kaster en stor pose IKEA-bolde ud i, så findes der to typer af medarbejdere: Dem, der lægger sig tilbage mod kanten og tager de bolde, der driver hen til dem, og dem, der vælger at kaste sig ud efter en særlig farve, fx de røde bolde. Vi går helt klart efter den sidste type; vi værdsætter proaktivitet og handlekraft, vores ledelsesform tilgodeser ikke de mere tilbagelænede typer. Du skal ville selv. »

Alle mand behøver ikke være på dækket

Når man skal fastholde og tiltrække de dygtigste folk, er det ikke bare vigtigt, at man har de fysiske omgivelser på plads. Det er også afgørende, at man arbejder med begrebet tillid, og lader det afspejle sig i hverdagen. Derfor er det heller ikke sådan, at alle folk skal opholde sig i virksomheden hele tiden. Det er o.k. at være på deltid, og det er o.k., at man ikke sidder på sin pind 24/7.

»Vi befinder os i dag i en verden, hvor vi som virksomhed skal tilbyde medarbejderne så fleksible vilkår som muligt. Ellers er vi ikke stand til at tiltrække og fastholde vores medarbejdere. Derfor er en meget stor del af vores identitet bygget op på fleksibilitet og tillid til, at den enkelte kan håndtere det.

Vi tror på, at tilbyder man medarbejderne en fleksibel hverdag, så får man også det bedste ud af den enkelte. Er vi i stand til at rekruttere de rette mennesker, der brænder for deres arbejde og for at udvikle inden for IT – og kombinerer det med en let og gnidningsløs dagligdag, når det gælder hjemmearbejdsdag, aflevering og afhentning af børn med videre – så er man kommet et rigtig godt stykke,«
udtaler Maja Bavngaard.

It-nysgerrighed driver motivation

Når man spørger, hvordan Abakion forsøger at motivere den enkelte medarbejder og sikre, at opgaverne ikke bare ender i en trummerum, er svaret, at it-branchen i høj grad hjælper til fornyelse, fordi teknologier hele tiden flytter sig og udfordrer vores medarbejderes kompetence.

»I de fleste af vores medarbejderes gener ligger der en nysgerrighed over nye teknologier. Det ser vi ikke mindst i forbindelse med lancering af nye produkter. Det er forankret i vores strategi, at vi vil være it-frontløber, og det har selvfølgelig en vigtig signalværdi overfor kunderne, men med HR-briller har det lige så stor betydning for medarbejdertilfredsheden,« fortæller Maja Bavngaard.

Resultaterne taler deres tydelige sprog

Det er ikke gået omverden forbi, at Abakion er en arbejdsplads, der er god til at fastholde og tiltrække medarbejdere i en branche, der ellers er kendt for det modsatte. I 2012 blev de nommer to i undersøgelsen Great Place to Work, og de har flere gange været nomineret til Videnstafetten, der uddeles en gang årligt af Dansk Erhverv.

Fakta om Maja Bavngaard
41 år
Ansat i Abakion siden januar 2010
Uddannet cand.mag.
Samboende på Amager
To børn på fire og syv år

 
Magasinet HR-chefen oktober 2013 Artikel & billeder af Nikolaj Henum
 

Læs om Abakions kultur

It-virksomhed
med tøjdyr

“Det hele handler om at skabe et godt arbejdsklima, hvor folk føler sig trygge og godt tilpas”

Magisterbladet
Læs artiklen
 

Livet ombord
Abakion

Et HR-portræt af Abakions HR-& Kommunikations-ansvarlige, Maja Bavngaard.

Magasinet HR-chefen
Læs artiklen
 

Skil det ad og få det til at hænge sammen

Abakion har fokus på balance mellem arbejdsliv- og familieliv.
Direktøren fortæller her hvordan.

Computerworlds Magasin
Læs artiklen
 

Mødre har det
bedst på deltid

Kvinder skal ikke konkurrere på samme vilkår som mænd, mener ledelsen i to virksomheder.

Politiken
Læs artiklen