Fra Navision til Dynamics NAV
til Dynamics 365 Business Central


Navision er navnet på et danskproduceret ERP-system,
som er blevet en af de mest populære ERP-løsninger
med mere end 1 million brugere i verden.

Navision er designet til at understøtte virksomheders styring af økonomi,
lager, indkøb, logistik, salg, CRM, produktion, projektstyring, løn og HR.

 

Hvad er Navision?

Navision er en ERP-løsning fra Microsoft, som er det mest udbredte forretningssystem til mellemstore danske virksomheder. Det hedder i dag Business Central.

Navision har mange år på bagen. Det er oprindeligt et dansk program, men udbydes i dag af Microsoft under navnet Microsoft Dynamics 365 Business Central.

Vi har her samlet en hel lille wiki om Navision – både hvis du overvejer at opgradere din Navision til Business Central – eller hvis du vil læse om historien og baggrunden.

Mød afløseren for din Navision

Microsoft Dynamics 365 Business Central er den nye udgave af Navision – og der er 3 ting, vi synes at du bør se på:

Få overblik over alle dine forretningsprocesser i ét system.

Se denne video og få et overordnet indtryk af Business Central. Sune Lohse giver dig en rundtur i den nye løsning.

Integrér med andre systemer

Der findes en metode til at flytte fra Navision til Business Central på 10 dage, alt inklusive. Læs mere om, hvordan du kan gribe det an.

Slip for bekymringer med vedligehold og dyre opgraderinger

Læs en masse om Business Central, så du kender priser, Microsofts strategi og planer, og alt om Apps og Cloud.

Unbox din Business Central

Unbox er en skabelonbaseret projektform til at migrere fra Navision til Business Central på 10 dage. Det inkluderer standard-apps og standardopsætning – og vi migrerer data fra din Navision over i den nye løsning.

Unbox er et komplet migreringsprojekt – inklusive datamigrering og undervisning. Det er tilrettelagt med skabeloner, så vi kan gennemføre det hurtigt, enkelt og til fast pris.

Alt er tilrettelagt med skabeloner

Alt er tilrettelagt med skabeloner

Kort projekt og kort nedetid

Kort projekt
og kort nedetid

Bliv fri for tilretninger via standard-apps

Bliv fri for tilretninger via standard-apps

Fast pris - Fast tidsplan

Fast pris
– Fast tidsplan

Dokumentet om Unbox

Læs alt om Unbox

15 siders PDF med beskrivelse af:

– Projektets forløb
– Prisen
– Roller og ansvar
– Standard-apps
– Standardopsætningen

Vi sender straks dokumentet til dig, når du har udfyldt formularen:

Navn*

Ved udfyldelse accepterer du at modtage email fra Abakion med link til det ønskede indhold og om forretningsløsninger, og du accepterer de generelle betingelser. Du kan nemt afmelde, når du vil.

VIDEO

Tag på rundtur i Business Central

Se videoen og få et overordnet indtryk af Business Central.

Det hed Navision i gamle dage. Derefter hed det Microsoft Dynamics NAV i mange år, og nu har Microsoft lanceret en ny version, som bærer navnet Microsoft Dynamics 365 Business Central.

Din guide på rundturen er Sune Lohse, der er Chief Strategy Officer hos Abakion – og han har ansvaret for vores lancering af Business Central apps på Microsoft AppSource. Han har årtiers erfaring med NAV og Business Central, og han har skrevet bogen “200 spørgsmål til din ERP-løsning”.

Du får en erfaren turguide i Sune på rundtur i Business Central.

Sune Lohse,
Chief Strategy Officer
Abakion A/S

Logo for den nyeste udgave af Navision

Det nye er
Microsoft Dynamics 365 Business Central

Den nyeste version af Navision er både “NAV 2018” og “365 Business Central”.

Kært barn har mange navne, og Navision har gennem tiden haft mange. Da Navision-navnet udgik, så hed løsningen i mange år Dynamics NAV, og da Microsoft lancerede deres nye Software-as-a-Service platform (SaaS), og de valgte at samle alle ERP og CRM-løsninger i et samlet brand under navnet Dynamics 365, så fik Navision-løsningen også et nyt navn, som i dag er Microsoft Dynamics 365 Business Central.

Dynamics 365 kombinerer CRM og ERP

Dynamics 365 Business Central er den nyeste cloud ERP-løsning fra Microsoft, og den blev lanceret i Danmark i foråret 2018.

Dynamics 365-platformen integrerer ERP (i form af Dynamics NAV) og CRM (som før hed Dynamics CRM) – og nu kører det som en samlet cloud-løsning hos Microsoft.

Med introduktionen af Cloud, så er det blevet nemmere at sætte en ny løsning i drift, og det er nemmere for dig at vedligeholde den. Du kan ikke få en udvikler til at tilrette og videreudvikle helt så nemt som i gamle dage, men til gengæld kan du på Microsoft AppSource købe ekstra apps, der udvider funktionaliteten, og Microsoft stiler efter, at det skal være den samme oplevelse, som når du køber apps til din mobiltelefon.

Ny abonnementsform
Ingen opgraderinger
Ingen migrering

Microsofts nye tiltag giver kunderne (og Microsoft-partnerne) helt nye muligheder.

I stedet for at udvikle alt fra bunden, så kan de bedste Microsoft-partnere tilbyde deres bedste funktionalitet som apps. Og kunderne kan købe standardiserede apps i stedet for at købe udviklingsprojekter.

Det giver også mulighed for at tilbyde abonnementer, der inkluderer opgraderinger og support.

Det har vi benyttet os af i Abakion.

Vores abonnement “Unbox” er en pakkeløsning med:

  • en masse ekstra apps – så du ikke behøver specialtilretninger
  • struktureret migrering – til fast pris for hele projektet
  • løbende opgradering – uden ekstra betaling

Vores mål er at få det hele med i abonnementet.

FAQ

Hvad er Navision?

Navision er en ERP-løsning fra Microsoft, som er det mest udbredte forretningssystem til mellemstore danske virksomheder. Løsningen hedder i dag Dynamics 365 Business Central. Den er ikke længere kun en økonomiløsning, men en ERP-løsning der dækker hele forsyningskæden med alt fra produktionsstyring, lagerstyring WMS, distribution, indkøb, salg, og naturligvis finans.

Hvad hedder Navision i dag?

Navnet Navision er udgået for mange år siden, men Microsoft har videreført produktet, først som Dynamics NAV og nu som Microsoft Dynamics 365 Business Central. Navision er oprindeligt udviklet af det danske firma Navision Software, men da det blev solgt til Microsoft i 2002, skiftede det navn af flere omgange.

Hvad betyder det, at Microsoft ikke længere supporterer min Navision?

Navision er udgået som produktnavn for mange år siden. Hvis Microsoft ikke længere supporterer din Navision-løsning, så betyder det, at Microsoft ikke længere leverer opdateringer og fejlretninger til din version af løsningen. Du er dermed nødt til at opgradere til en nyere version for at holde din løsning up-to-date.

Hvordan opgraderer man Navision til en ny version?

ERP-løsningen Navision har så mange år på bagen, at man reelt ikke udfører en opgradering til en ny version. Man vil i stedet migrere dine data og funktioner til den nyeste version, som hedder Business Central. Strukturelt ligner de hinanden, så migrering er faktisk oftest nemmere end opgradering.

Hvad koster det at udskifte Navision?

Hvis du vil udskifte en ældre Navision med en ny Microsoft Dynamics 365 Business Central, så kan du vælge et skabelonbaseret projekt til kr 90.000, eller et gør-det-selv projekt til kr 7.500. Og ellers kan du naturligvis skræddersy dit eget projekt hos en Microsoft-leverandør, hvilket altid blivere dyrere.

Navision Software

Navision blev til Microsoft Dynamics NAV

Microsoft købte i 2002 det danske økonomistyringsprogram, Navision, som i dag er omdøbt til Microsoft Dynamics NAV, men det har tidligere haft navne som PC Plus, Navigator, Navigator Financials, Navision Financials, Navision Attain og Microsoft Business Solutions – Navision.

Kært barn har haft mange navne gennem tiden. Læs mere om den nye Microsoft Dynamics 365 Business Central her.

Navision (i dag Business Central) er gennem næsten 30 år blevet anvendt i mere end 40 lande, så der er tale om en af de mest gennemafprøvede og globale løsninger. Programmet er et af de mest udbredte ERP-programmer med over 1 million brugere på verdensplan.

Pga. sine historiske rødder ligger Microsofts globale udviklingscenter til Navision i Danmark, og de danske Microsoft-partnere har en helt unik relation til Navision.

Der er mange danske Microsoft-partnere, der gennem årtier har udviklet brancheløsninger til Navision, og det præger også udbuddet af brancheløsninger og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics NAV i dag.

Det betyder, at danske virksomheder har flere valgmuligheder, når det gælder om at lægge branchespecifikke løsninger oven på en standard Dynamics NAV-løsning end nogen andre virksomheder i verden.

Microsoft Dynamics NAV

Navision som en del af Microsoft Dynamics

I begyndelsen af det nye årtusinde var Microsoft på opkøb i ERP-branchen, og de indlemmede mange systemer i deres familie, der til at begynde med blev kaldt Microsoft Business Solutions. Det blev senere omdøbt til Microsoft Dynamics 365, hvilket er navnet systemerne bærer i dag.

Navision placerer sig markedsmæssigt i midten af markedet i Danmark. Det er typisk de mellemstore virksomheder, der vælger Navision.

Storebror Microsoft Dynamics 365 Finance & Supply Chain, som i en årrække hed Dynamics AX, anvendes af de større virksomheder, og den løsning har faktisk også dansk oprindelse og hed førhen Axapta.

Lillebror hedder Microsoft Dynamics C5, som retter sig mod de mindre virksomheder og håndværksvirksomheder. Det hed tidligere Navision C5 og Concorde C5 (og bliver nogle gange kaldt Navision C5), så der har været mange forskellige navne i omløb.

Navision i dag

Business Central / Dynamics NAV er i dag en global ERP-løsning, der giver små og mellemstore virksomheder kontrol over økonomi og mulighed for at forenkle processerne for supply chain management, produktion og drift.

Det omfatter for eksempel:

  • Økonomistyring og regnskab. Administration af cash flow, aktiver og bankaktiviteter.
  • Supply Chain Management, produktion og drift. Styring af produktion, lager, ordrer og forhandlere.
  • Marketing, salg og service. Administration af kampagner, salgsmuligheder, kontakter og servicekontrakter.
  • Projektstyring. Estimater, projektstyring og kapacitetsadministration.
  • Business intelligence og rapportering. Synlighed og analyse i realtid, indblik i performance, indsigt og beslutningsgrundlag.
  • Flere valutaer. Globalt orienteret med funktionalitet til mange valutaer og sprog.

Den funktionalitetsmæssigt mest markante version var Dynamics NAV 2009, som introducerede en helt ny klient til afvikling af Navision-løsningen, kaldet Role Tailored Client (forkortet RTC, og på dansk kaldt den rollebaserede klient).

Brugerne oplever en brugergrænseflade, som er mere målrettet mod deres specifikke rolle og de opgaver, som de skal løse i deres arbejde, og klienten giver samtidig bedre mulighed for at anvende web og mobile devices til at afvikle løsningen.

Det er en udvikling, der er fortsat siden, og i den nyeste version i dag betjenes Business Central udelukkende fra en browser og virker glimrende på mobiltelefonen.

Navision i internationalt perspektiv

Selv om Microsoft altid har haft en holdning til markedspositioneringen af C5, NAV og AX, så er grænserne alligevel lidt flydende.

Navision har en lang tradition for at være international, og der er mange både komplekse og internationale virksomheder, der har anvendt Navision gennem tiden og anvender Business Central / Dynamics NAV i dag. Det er især partnernes brancheløsninger, der gør det muligt at bevæge sig op i markedet og opfylde komplekse behov inden for f.eks. produktionsstyring eller supply chain management hos de store virksomheder.

Det bliver ofte et helt religiøst spørgsmål for leverandørerne, hvordan de 3 løsninger er positioneret. Hver enkelt leverandør synes som regel, at det system, de selv arbejder med, dækker meget bredere end de andre. Som kunde kan du roligt gå ud fra, at der er et vist overlap – især hvis nogle af de mindre løsninger suppleres med partnernes tillægsløsninger.

Navision blev grundlagt tilbage i 1984

Navision stammer helt tilbage fra 1984, hvor programmet PC Plus blev udviklet af 3 venner, der gik på DTU. Det var en unik løsning i forhold til hvad der ellers fandtes på markedet, og det blev enormt populært på grund af høj brugervenlighed.

I 1987 kom den næste version på gaden, som var en multibruger-løsning. Den hed Navigator. Det var et af de første Client/Server-programmer, og det var ret banebrydende.

Den næste skelsættende begivenhed var introduktionen af et udviklingsmiljø i 1989. Nu kunne alle forhandlerne i et udviklingssprog, der lignede Pascal, tilpasse Navigator-løsningen til kundernes individuelle behov. Det var startskuddet til et ny type leverance og konsulentydelse, og i mange år derefter byggede virksomhederne flere og flere af deres unikke forretningsprocesser ind i ERP-løsningerne.

Det åbnede også døren for at Navigator blev interessant for virksomheder i udlandet, hvor løsningen primært blev markedsført under det nye navn Navision.

I 1995 kom Microsoft med det nye styresystem Windows 95, og derfor så den første windows-baserede udgave dagens lys, og den fik navnet Navigator Financials, og blev kort efter omdøbt til Navision Financials. I tredje version blev navnet ændret til Navision Attain, og så er navneforvirringen vist ved at være komplet i denne historiske gennemgang.

Den næste store begivenhed er Microsofts opkøb af Navision i 2002. Version 4 blev kaldt Microsoft Business Solutions – Navision, og version 5 blev til Microsoft Dynamics NAV.

Navision internationalt

Navision internationalt