Hvilke teknologiske trends har Microsoft fokus på, og hvilken konsekvens har det for Microsofts forretningsløsninger i den nærmeste fremtid.

Det skal vi snakke med Microsofts COO Aaren Ekelund om.

Denne optagelse er fra Dynamics-konferencen, som er årets store event for dig, der bruger Dynamics 365 Business Central (som tidligere hed Dynamics NAV).

I juni 2022 havde konferencen fokus på de 3 største udfordringer i Business Central i dag: integration med andre systemer, struktureret styring af stamdata, og automatisering af processer. Se alle optagelserne i denne serie.

Optagelserne fra Dynamics-konferencen 2022
Fremtiden for Microsofts forretningsløsninger
32:19
Af Abakion

Fremtiden for Microsofts forretningsløsninger

Hvilke teknologiske trends har Microsoft fokus på? Se interviewet med Microsofts COO Aaren Ekelund.

Nyhederne og fremtiden for Business Central
53:49
Af Abakion

Nyhederne og fremtiden for Business Central

Søren er produktchef for Business Central hos Microsoft, og han vil give dig et kig bag kulisserne hos Microsoft.

Sådan ødelægger mennesker dit ERP-projekt
29:45
Af Anders Lindskov

Sådan ødelægger mennesker dit ERP-projekt

Adfærdsændringer, informationsbehov og hastige forandringer er svære at håndtere. Hør de gode råd i denne video.

Business Central får hjælp fra en stor familie
19:33
Af Benjamin Truelsen

Business Central får hjælp fra en stor familie

Hør om Dynamics 365-suiten, som Business Central er en del af – og hvordan du udnytter den fælles database?

Tricket til at finde de bedste add-ons
17:34
Af Abakion

Tricket til at finde de bedste add-ons

Der er rigtig mange gode apps til Business Central, men der er også rigtig meget skrald. Få insider-tricks til at vælge de bedste apps.

Overblik over 3 paradigmer for Apps
14:52
Af Sune Lohse

Overblik over 3 paradigmer for Apps

Begynd rejsen med at få overblik over de 3 grundlæggende motorer, som rigtig mange Apps er bygget på.

Sådan styrer du integrationer strategisk
15:40
Af Sune Lohse

Sådan styrer du integrationer strategisk

Du skal ikke installere separate apps til alle integrationer. Du skal se den generiske integrationsmotor og styre integrationer samlet.

Sådan strukturerer du master data
17:53
Af Sune Lohse

Sådan strukturerer du master data

Du skal se master data-løsningen, som kan strukturere stamdata på alt muligt i Business Central, styre hierarkier af stamdata, m.m.

Sådan effektiviserer du processer
20:10
Af Sune Lohse

Sådan effektiviserer du processer

Du skal se en proces-løsning til Business Central, som kan gøre alle mulige arbejds-processer til effektive flows.

Her kan du læse, hvad Aaren Ekelund fortæller i interviewet i videoen:

Vi skal snakke lidt om strategi og tendenser og de store linjer. Og senere på programmet, der har vi Søren Alexandersen, som er product manager på Business Central. Så han skal nok dykke ned i alle detaljerne i Business Central. Så vi kan godt tillade os at holde os lidt i de højre luftlag.

Men du har været i Microsoft i snart en menneskealder. Jeg vil gerne starte med at høre, hvis du lige kigger lidt tilbage, hvad har du været mest stolt af på Microsofts vej i den tid?

Ja, det har været en lang vej, så man kan spørge sig selv, hvorfor i alverden har du været her i 17 år? Og det er der mange gode grunde til. Den virksomhed, jeg startede i for 17 år siden, var en helt anden virksomhed, end Microsoft er i dag.

Dengang solgte vi software og sendte det ud med CD’er til vores kunder, hvor i dag er det jo, som I nok ved, mest en cloud-forretning med services, som vi leverer til vores kunder.

Og grunden til, at jeg har været her i så lang tid og noget af det, jeg er mest stolt af, er at jeg har været en del af den transformation, som Microsoft har været igennem ad flere omgange.

Hvis vi går 12-13 år tilbage, så var det der cloud-transformationen startede. Og det har været en kæmpe rejse, som vendte alt i vores forretning op og ned. Så det er en af de ting, jeg har været med til, og det har været utroligt interessant.

Noget andet har været den udvikling, vi har været på, hvor vi har lænet os mere ind og være en platformsleverandør, og egentlig ikke se vores konkurrenter som konkurrenter, men mere som samarbejdspartnere. Og det har givet rigtig godt for Microsoft og vores kunder i øvrigt. Så hele den transformation har jeg også været en del af.

Og så her på de seneste 5-6 år, har vi fokuseret mere og mere på det, vi kalder consumption. Så hvordan får virksomheder, som investerer i vores teknologi og er med på vores rejse i den teknologi, vi udvikler, hvordan får de realiseret værdi ud af det, de køber ind på.

Så det er bestemt en anden transformation, som vi er i nu og har været igennem de sidste 5-6 år.

Hvis vi skulle tegne de store linjer i, hvad Microsoft fokuserer på, hvilke teknologiske tendenser har I mest fokus på lige nu?

Man kan sige, at hele vejen gennem Microsofts historie har vi jo bygget lidt på det her med at demokratisere teknologi.

Så da Bill Gates og Paul Allen startede i sin tid, så havde de den her mission om at PC on every desk everywhere. Og det er i princippet det samme, vi arbejder på, selv om det måske er noget andet teknologi.

Det meste af teknologien er cloud, cloud computing, men kunstig intelligens og automatisering af processer og det at få skabt connectors ind til forskellige datapunkter, som kan give indsigt.

Det at gøre det tilgængeligt for alle og enhver i princippet, det er sådan en general tendens. Det handler om, at det skal være nemmere at lave løsninger uden at man nødvendigvis skal kunne kode.

Det handler om, at det skal være nemmere at få viden ud af de mange datapunkter, vi har uden at nødvendigvis skulle være en Power BI ekspert.

Så det er sådan en general tendens, som vi bygger ind i alle vores systemer.

Det andet er selvfølgelig det her med usability eller det her med, at man rent faktisk kan få brugt teknologien.

Så nu er der rigtig mange, der bruger Teams, og det er vi rigtig glade for. Så jo mere vi ligesom kan integrere i et frontend user interface, som folk er vant til, og egentlig connecte arbejdsprocesser og andet ind i det, jo nemmere og jo mere tilgængeligt giver det for alle at bruge teknologien.

Og det er alt fra kunstig intelligens til automatisering af processer og så videre.

Og der er mange gode emner at snakke om. Og lad os hive fat i en af de første, Cloud.

Det er jo noget, der har været talt virkelig meget om. Det er næsten svært at tale mere om det. Men det er jo faktisk et emne, der virkelig er på agendaen ude ved virksomhederne, som overvejer et nyt ERP-system. Skal det i skyen eller skal det ikke?

Ja, Microsofts strategi er jo selvfølgelig, at det skal i skyen, men hvad tænker I sådan helt ind i maven? Skal man slet ikke vælge on premise i dag?

Der er jo ingen tvivl om, at der er utrolig mange fordele ved at flytte i skyen. Og det handler selvfølgelig både om, at man kan få nogle stordriftsfordele ved at anvende vores datacenter.

Det gælder al sikkerhed og compliance-elementer og andre ting, som kan være ret dyre, som mindre virksomheder har fået implementeret. Det kan man så få i en skybaseret version. Det kan være meget dyrt at få den samme teknik tilgængelig, hvis man selv installerer det på sin egen server.

Så der er mange fordele i det, bare generelt set. Vi sørger selvfølgelig for, at det er opdateret, og at det er sikkert. Og så kan man bygge videre og connecte forskellige services sammen, fordi det ligger i cloud.

Dermed ikke sagt, at vi vil skubbe vores kunder i tempi, de ikke er parat til. Så vi snakker også om hybridmodeller. Det kan være, at det giver mening at have et eller andet, hvor man har noget i cloud, og noget, som man stadigvæk af en eller anden grund har hybrid, fordi man har legacy-systemer.

Men der er så mange fordele ved at flytte i cloud.

Vi snakker også meget om bæredygtighed. Den måde, vi driver vores datacenter på. Det bliver bare mere bæredygtigt at end of the the day, end hvis vi har en masse servere, der står rundt omkring, som ikke kan drives med samme stordriftsfordel med hensyn til bæredygtighed.

Så der er mange gode argumenter for at gå cloud-vejen, kan man sige.

Ja, fordi bæredygtighed er jo et stort emne. Kan man virkelig tale om bæredygtighed inden for IT-systemer? Hvor meget batter det? Når man ser billeder af store datacenter, så tænker man også, at de alligevel må bruge noget strøm.

Selvfølgelig gør det det. Men det tænker vi meget ind i, fordi vi har holdt os selv accountable for at flytte os på den bæredygtige agenda. Så et af at vi i 2030 skal være fuldstændig negative på CO2, og vand og waste i øvrigt.

Men vi har også en ambition om, at i 2050 har vi faktisk leveret alt det CO2 tilbage, som vi har siden 1975 hældt ud i atmosfæren. Så vi har nogle højere ambitiøse mål.

Når vi snakker om vores datacenter, f.eks. den vi er i gang med at bygge her i Danmark, så bliver de også 100% CO2-neutrale. Så det vil sige, at i 2030 har vi 100% CO2-neutral på alt hvad vi har i vores datacenter i hele verden.

Og indtil da investerer vi forskellige elementer for at kompensere for det CO2, som vi måske så kommer til at influere fordi vi har et stort datacenter, som selvfølgelig skal køres.

Så der investerer vi i solcelleanlæg og andet, for at sørge for at vi har grønt strøm til at kunne drive det.

Og så i øvrigt designer vi jo vores datacenter, efter at der er mindst muligt vand, mindst muligt affald og så videre, af hensyn til køling og så fremdeles. Så det vil sige, at på den måde bliver det også bæredygtigt af den grund.

Og nu er Jeres 2030 målsætning – den er jo ikke et spritny, den har I jo haft et stykke tid om at være CO2-neutral. Hvordan går det så med? Hvad er status?

Det er et godt spørgsmål, fordi man kan have nok så store ambitioner, men hvis man ikke måler på det og ser fremdrift, så kan det være lige meget.

Vi har en årsrapport, som vi lancerer hvert år, på alle de elementer, som vi holder os selv accountable for. Hvor CO2 er én ting, og vandudledning er en anden ting, og affald er en tredje ting. Og så har vi også biodiversitet, som vi investerer massivt i. Og der er vi well on track på alle de målpunkter, vi har sat os.

Der er nogle, hvor vi godt kan se, at vi skal finde ud af, hvordan vi kan rykke hurtigere. Men vi måler på alt, og når vi snakker bæredygtighed, så handler det om det. Det er også det, vi gerne vil hjælpe vores kunder med at kunne måle på den CO2-impact, man har, og netop kunne gøre noget ved det, og holde sig selv ansvarlige for de mål, man sætter for.

Så vi er godt på vej, og vi investerer i øvrigt en milliard dollars i alle mulige projekter, for at blive endnu klogere på, hvordan teknologi kan hjælpe med, både med hensyn til vandoptimering og CO2-optimering.

Ja, så jeg kan høre, at du synes, at det er i hvert fald et nummer bedre end serveren i kælderen, den gode gamle model.

Ja, og det er jo et fælles ansvar, vi har at adressere den CO2-udfordring, vi står overfor. Så vi bliver simpelthen nødt til alle sammen at gøre det bedste, for at vi efterlader verden i et bedre sted til vores børnebørn.

Lad os snakke lidt om, ikke bare Business Central og ERP, men forretningssystemer i det hele taget. Microsoft har jo en masse forskellige typer software til virksomheder. Hvad tænker I er noget af det vigtigste for virksomhederne lige nu? Det har jo været nogle specielle år her på det seneste, der har ændret meget for mange virksomheder.

Ja, altså igen lidt tilbage til min pointe før, så det vi gerne vil gøre, det er at gøre teknologien tilgængelig for så mange som muligt. Og det vil sige, at vi har været igennem nogle erfaringer over de sidste to år, det har alle, med hensyn til at arbejde på distancen og kunne drive en virksomhed i en eller anden hybrid form.

Og den teknologi har måske været en hjælp og et wake-up-call for rigtig mange virksomheder i at kunne finde ud af, hvordan vi kan samarbejde, selvom vi ikke nødvendigvis mødes fysisk.

Vi har også rigtig mange undersøgelser, der viser, at folk rigtig gerne vil møde fysisk. De sætter stor pris på at kunne komme tilbage på kontorerne. Så hvordan får vi de der to ting til at passe sammen, så man kan få begge dele?

Specielt nu, hvor der virkelig er en kamp for talenter, og der ikke er nok arbejdskraft, så er det noget virksomheder skal være meget særligt opmærksomme på, at den fleksibilitet bliver efterspurgt af medarbejderne.

Så på den måde, det vi investerer i nu, er egentlig at gøre en masse teknologi til rådighed, så det bliver nemmere at arbejde i den nye hybride verden.

Men hvis der kommer mere og mere teknologi, der er flere og flere muligheder, så kræver det jo også flere og flere kompetencer. Virksomhederne kan jo hurtigt løbe tør for medarbejdere, der kan den ene og den anden, og den tredje teknologi, og hvis de skal til at begynde at bygge deres kunstige intelligens, så er der brug for en masse kloge hoveder, og dem er der rift om for tiden.

Helt sikkert. Der er ingen virksomhed, som i dag ikke i en eller anden grad digitalt transformerer sig, og måske endda i endnu højere grad nu, igennem de sidste to år, vi har været igennem.

Så der er selvfølgelig stor efterspørgsel for os selv at finde nogle folk, som kan forstå og hjælpe med at navigere rundt i den digitale transformation.

De er svære at få fat i. Vi har heldigvis 4.000 partnere, som har kompetence, som kan hjælpe vores virksomheder i nogle af de forretningsmæssige udfordringer, de skal have konverteret til noget digital transformation.

Men oplever I, at der er træghed fra virksomhederne i at tage ny teknologi til sig, simpelthen fordi der er den begrænsning?

Ikke en træghed, for de vil rigtig gerne, men de har svært ved det, så de beder om hjælp, og vi har også som samfund en udfordring, hvis vi ikke konstant udvikler hoveder og arme og ben, som kan den digitale side af den efterspørgsel, som der er ude i virksomhederne.

Så det er en fælles udfordring, som vi også tager til os i Microsoft, hvor vi investerer i netop skilling i IT-kompetencer, men også globalt set, som jeg var lidt inde på det før, gør teknologien tilgængelig for alle – det her med, at man ikke nødvendigvis behøver at være kodeekspert, for at kunne connecte nogle elementer og nogle IoT devices og samle data ind, og få automatiseret processer.

Det bliver nemmere og mere tilgængeligt, så den arbejdsopgave tager vi også på os et eller andet sted, i forbindelse med at gøre teknologi til rådighed.

Så indgangsbarrieren for at kunne lave noget, der egentlig er ret teknologisk, bliver lidt mindre ved, at det er bygget halvfærdigt fra Microsoft af fra begyndelsen?

Præcis, og det kan du sige, teknologien er én ting, og det vi så kan gøre tilgængeligt, er én ting. Der hvor den forretningsmæssige udfordring og teknologien spiller sammen, det er der magien opstår, og det er der, hvor vi har en masse partnere, som kan gå ind og hjælpe, og har en masse industri-kompetencer, som man kan bringe i spil.

Så lad snakke om kunstig intelligens. Det er jo endnu et af de her emner, hvor der er sagt så meget, det er næsten svært at sige mere.

Hvis jeg nu siger, at jeg har et indtryk af, at der fra Microsoft er kommet flere og flere værktøjer på det seneste, så der faktisk er flere og flere muligheder, men at der måske ikke er pakketeret så meget, altså at det er gjort til fuldstændig færdige værktøjer ude i ERP-systemet, så jeg som almindelig bruger, der ikke kan så meget kode, bare kan trykke på en knap og nyde godt af kunstig intelligens.

Jeg vil udfordre det lidt, for jeg tror faktisk, at det vi gør, det er at gøre det tilgængeligt, men ikke nødvendigvis synligt. Det vil sige, at der kan være en masse elementer, som man ikke nødvendigvis opdager.

Man bruger cognitive services og andre teknologiske elementer, som vi har i vores platform, og de gør det lettere for en at connecte nogle ting eller træffe nogle beslutninger, eller få et informeret grundlag i det, som man lige står med. Eller man får automatiseret nogle processer, og lærer processerne at blive klogere og dermed gøre systemet smartere, kan man sige.

Det kan være alt fra OCR-skanninger, regninger til talegenkendelse og andre elementer, som vi bringer i spil, som gør det nemmere, uden at vide, at du bruger kunstig intelligens, egentlig at bruge teknikken.

Jeg sidder og tænker, at det var godt nok smart, at den lige kunne det der. Så er det måske rent faktisk kunstig intelligens, der ligger bag.

Ja, så ligger der en masse teknologiske muligheder, som vi har bragt i spil, ellers for at få lavet de elementer.

Og så til at runde af på, der kunne jeg godt tænke mig at spørge, til de virksomheder derude, der sidder og kigger på ERP- og forretningssystemer i det hele taget, hvad er dit allerbedste råd til dem?

Ja, så vil jeg sige, nu har vi berørt det her om bæredygtighed. Vi har berørt lidt det her med kampen om talenter. Der er et andet element, som også har en kæmpestor udfordring, som vi alle sammen står overfor lige nu, som er den ustabilitet, der er i markedet på grund af krig i Ukraine og alle andre ting, der foregår i dagens verden.

Man kan sige, det stiller selvfølgelig en masse krav til at få noget indsigt og kunne prissætte rigtigt, og kunne lave nogle simuleringer i nogle markeds-tendenser og alt muligt andet. Så jo smartere man binder sit ERP-system sammen og kan trække viden ud og lave et beslutningsgrundlag, jo bedre.

Og det som jeg tror er et vigtigt element, det er, at når man snakker supply chain, når man snakker forskellige elementer af det at drive ens forretning, jo mere viden man har, jo mere man kan trække det og binde det sammen, jo bedre beslutningsgrundlag har du, og jo mere kan du agere agilt i den her verden, som vi står overfor i dag.

Så det vil være min anbefaling. Og igen, der har vi en masse partner, som har ekspertviden omkring, og kunne hjælpe med de her ting.

Så det vil være min anbefaling at kigge mere ind i, hvordan man kan være agil, hvordan kan man træffe sine beslutninger på et informeret grundlag mere end man måske gør i dag.